joi, 28 martie, 2024

Islanda interzice intrarea calatorilor din mai multe tari europene cu ‘risc ridicat’ de contaminare cu COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Islanda interzice acum intrarea pe teritoriul său a călătorilor din şaisprezece ţări considerate zone cu "risc ridicat" de contaminare cu COVID-19, a anunţat marţi Ministerul Justiţiei, citat de France Presse.

''Până la 31 mai 2021, toţi străinii care provin sau au rămas mai mult de 24 de ore în ultimele 14 zile într-o zonă unde rata de incidenţă a infecţiei pe parcursul a 14 zile este mai mare de 700 de persoane la 100.000 de locuitori (.. .) au interdicţie să intre în Islanda", a declarat ministerul într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Printre ţările din spaţiul Schengen – din care face parte Islanda – sunt în special Franţa, Polonia şi Suedia.

În schimb, interdicţia nu se aplică călătorilor care locuiesc în Islanda, membrilor familiei cetăţenilor rezidenţi legali pe teritoriul ei şi nici resortisanţilor care pot prezenta un certificat de vaccinare sau de contaminare anterioară cu COVID-19.

Excepţii se aplică de asemenea călătoriilor considerate "esenţiale".

Islanda defineşte "cu risc ridicat" regiuni sau ţări "unde rata de incidenţă (…) depăşeşte 500" la 100.000 de locuitori.

O regiune cu o asemenea proporţie – pe baza cifrelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) – este suficientă pentru a plasa o ţară întreagă pe lista "zonelor cu risc ridicat".

Rata trebuie să fie egală sau mai mare de 700 pentru ca locuitorilor din aceste zone să li se interzică şederea în Islanda, măsură ce afectează în prezent 16 din cele 32 de state de pe listă.

De marţi, toţi călătorii din ţările de pe această listă au obligaţia de asemenea să efectueze cinci zile de carantină la sosirea pe insulă într-un hotel rechiziţionat de stat, fără excepţie.

La nivel naţional, Ministerul Sănătăţii a prezentat un plan în patru etape de eliminare a restricţiilor pe teritoriul islandez, ţinând cont de progresul vaccinării.

"Se estimează că toate restricţiile naţionale pot fi ridicate în a doua jumătate a lunii iunie, când aproximativ 75% din populaţie (cu vârsta de peste 16 ani) va primi cel puţin o doză de vaccin", a precizat ministerul într-un comunicat.

Islanda intenţionează să vaccineze persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste – sau aproximativ 280.000 din cei 365.000 de locuitori ai săi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img