sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Istoricul Adrian Cioroianu: „L-am cunoscut pe Corneliu Coposu ca un om viu, un om care fuma tigara dupa tigara”

Distribuie:

Publicat:

Corneliu Coposu, omul si liderul opozitiei postdecembriste din Romania, a avut un destin care a devenit un simbol al luptei anticomuniste, un om care si-a asumat destinul, care nu si-a compromis valorile.

Adrian Cioroianu, istoric si ambasador delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO, considera ca Corneliu Coposu, ramane unul dintre personajele exponentiale ale tranzitiei postcomuniste de la noi.

„Coneliu Coposu ramane unul dintre personajele exponentiale ale tranzitiei postcomuniste la noi, si din acest motiv, cu siguranta va ramane in istorie. E drept ca Corneliu Coposu a fost si un pioner al doctrinei crestin-democrate la noi, un curent politic manifestat atunci prin Partidul Taranesc”, a precizat istoricul, Adrian Cioroianu.

In ceea ce priveste rolul pe care Corneliu Coposu l-a jucat in revenirea Romaniei la democratie, istoricul considera meritul sau unul urias.

Corneliu Coposu – un om cu bune si cu rele, dar cu un rol imens in istorie

 „Pe de alta parte ca istoric, opinia mea este sa-l privim ca un personaj real, sa nu retinem numai legenda, care este eminamente pozitiva, dar sa il retinem ca un om viu, un om care venea foarte des in Facultatea de Istorie. Noi l-am cunoscut ca un om foarte viu, care fuma tigara de la tigara si stiam cei care citeam ziarele zi de zi, ca intre Corneliu Coposu si Ion Ratiu nu au fost intotdeauna cele mai amicale, cele mai bune relatii, a fost un om cu toate cele bune si cu toate limitele pe care orice om le are, dar rolul sau ramane urias in istoria noastra”.

Istoricul a mai precizat faptul ca acum 29 de ani, pe 20 mai 1990 au avut loc primele alegeri libere.

„Putini il cunoasteau pe Corneliu Coposu atunci, multi il priveau ca pe o ciudatenie, insa lumea l-a respectat, a fost unul dintre oamenii care a stiut sa impuna respect, la fel si regele Mihai. A fost stimat pentru rezistenta lui anticomunista si nu numai, dar si toti ceilalti lideri taranisti. Mai ales cei care au trecut prin inchisori, meritau respect pentru faptul ca se opusesera comunismului”, a concluzionat istoricul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img