vineri, 19 aprilie, 2024

ISU VASLUI: 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

Distribuie:

Publicat:

Astazi se implinesc 40 de ani de la producerea cutremurului din 4 martie 1977, ramas in memoria populatiei ca unul dintre cele mai mari din istoria Romaniei.  Seismul a avut loc in jurul orelor 21.22, la o adancime de circa 110 km, avand o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si o durata de aproximativ 56 de secunde. La nivelul intregii tari au fost inregistrate: 1578 de persoane decedate ( 1424 in Bucuresti din cauza gradului mare de urbanizare), 11.300 persoane ranite,  aproximativ 33.000 de locuinte prabusite  sau au fost grav avariate si au fost distruse numeroase scoli si spitale.

Din cauza intervalului lung de revenire a cutremurelor de mare magnitudine, perceptia populatiei asupra riscului seismic scade. Avand in vedere ca principala caracteristica a unui cutremur este producerea brusca, fara nici un semn de avertizare, efectele sale pot fi considerabil diminuate, atat din punct de vedere material, cat si al stresului, printr-o gestionare corecta si eficienta a evenimentului produs si printr-o pregatire adecvata a populatiei. Doar o comunitate pregatita poate face fata unei situatii de urgenta.
Institutiile implicate in gestionarea acestor tipuri de risc au atributii specifice atat in faza de predezastru, cat si in cea de postdezastru, pentru limitarea si inlaturarea consecintelor. Un rol important in faza de predezastru, il detine informarea populatiei cu privire la masurile specifice pe care le pot adopta in vederea asigurarii unei reactii corecte si oportune. Astfel in cadrul campaniei de informare “Nu tremur la cutremur”, Inspectia de Prevenire din cadrul inspectoratului desfasoara activitati de informare publica a populatiei, constand in distribuirea de material informative, iar, la nivelul localitatilor se organizeaza si se desfasoara exercitii de alarmare publica in cooperare cu reprezentantii componentei preventive din cadrul S.V.S.U. pentru verificarea modului de actiune a structurilor implicate in gestionarea unor asemenea evenimente.
            Reguli de comportare, individuale si de grup la locul de munca, in familie, pe strada, in timpul producerii seismului
   1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.
   2. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite.
ATENTIE! Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa. Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi in principiu posibila si fezabila in scurt timp, in special pentru persoane tinere, afara sunt multe alte riscuri: cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
   3. Ramaneti in incapere sau locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc. In lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos iar cu palmele impreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul. Aceasta recomandare implica o cunoastere prealabila a acelor elemente de constructie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
   4. Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.
   5. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca este posibil deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.
   6. Nu alergati in strada.
   7. Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada.
   8. Acordati primul ajutor persoanelor ranite.

Comportarea dupa producerea unui cutremur:

   1. Nu parasiti imediat spatiul, camera, apartamentul, cladirea in care v-a surprins seismul. Acordati mai intai primul ajutor celor afectati de seism. Calmati persoanele intrate in panica sau speriate, in special copiii.

   2. Ajutatii pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii, sa se degajeze. Nu miscati ranitii grav – daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze – pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.

   3. Ingrijiti-va de siguranta copiilor, bolnavilor, batranilor, asigurandu-le imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare sezonului in care s-a declansat seismul, in vederea unei eventuale evacuari din locuinta sau cladire pentru o perioada anume, de la cateva ore la cateva zile.

   4. Nu utilizati telefonul decat pentru apeluri la salvare, pompieri sau de catre organismul cu insarcinari oficiale in privinta interventiei post-dezastru, in cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.

   5. Daca s-a declansat un incendiu, incercati sa-l stingeti prin forte proprii.

   6. Verificati preliminar starea instalatiilor electrice, gaze, apa, canal, verificati vizual starea constructiei in interior. In cazul constatarii de avarii, inchideti alimentarea locala sau generala si anuntati unitatea pentru interventie. Nu folositi foc deschis.

   7. Parasiti cladirea cu calm, fara a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificati mai intai scara si drumul spre iesire spre a nu va expune la pericole.

   8. Pentru orice eventualitate, preveniti ranirea provocata de caderea unor tencuieli, caramizi etc. la iesirea din cladire utilizand o casca de protectie sau in lipsa acesteia un scaun/taburet ori alt obiect protector: geanta, ghiozdan, carti groase etc.

   9. Daca la iesire intalniti usi blocate, actionati fara panica pentru deblocare. Daca nu reusiti, iar acestea au vitraj, procedati cu calm la spargerea geamului si curatirea ramei si a zonei de cioburi, utilizand un scaun, o vaza etc. Daca se constata ca in ascensor sunt persoane blocate, linistiti-le, mai intai, dupa care solicitati sprijin persoanelor autorizate.

   10. Evitati cladirile grav avariate, cu exceptia unor cazuri de ajutor sau salvare, masuri ce trebuie intreprinse cu un minimum de masuri de securitate si fara riscuri inutile.

   11. Ajutati echipele de interventie pentru ajutor sau salvare.

   12. Ascultati numai anunturile posturilor de radioteleviziune nationale si recomandarile de actiune imediata ale organelor in drept.

   13. Fiti pregatiti psihic si fizic pentru eventualitatea unor socuri ulterioare primei miscari seismice – asa numitele replici – fara a intra in panica. Nu dati crezare zvonurilor care apar frecvent imediat dupa seisme, chiar daca aparent sunt vehiculate de asa-zisi specialisti!

   14. La evacuare dati prioritate celor raniti sau copiilor, batranilor, femeilor si ascultati intocmai recomandarile salvatorilor.

   15. Experienta cutremurelor precedente a dovedit ca este util sa aveti cunostinte necesare supravietuirii pana la interventia echipelor de salvare in cazul unei situatii extreme in care, de exemplu, ati fi surprinsi sub niste daramaturi, mobilier rasturnat sau intr-o camera, incinta, ascensor etc. blocate, prin intepenirea usilor sau din alte cauze.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img