miercuri, 24 aprilie, 2024

Jelania bancherilor – ‘Cel putin o banca va intra in faliment!’ Ce masuri se anunta

Distribuie:

Publicat:

Adoptarea proiectului de lege prin care debitorii cu credite ipotecare scapa de datoriile ipotecare in schimbul bunului imobiliar arunca in aer un sistem bancar care se plange ca intra in faliment si ameninta cu restrictii si costuri halucinante, relateaza Capital.

Oficialii bancilor calculeaza deja cum sa puna pierderile in carca viitorilor clienti prin cresterea avansului minim pentru obtinerea unui credit ipotecar la 50%. In prezent, avansul nu depaseste 20%. Acest scenariu insa este credibil doar in cazul in care bancile vor sa puna lacat pe usa la activitatea din Romania. In contextul unei cereri de credite extrem de reduse, cu exceptia programului Prima Casa, care are avansul stabilit prin lege la 5%, si a unei reputatii sifonate a bancilor in fata opiniei publice, este greu de crezut ca bancile isi vor permite luxul de cere avans 50% pentru un credit ipotecar.

Bancherii, in alerta

„Consecintele sunt drastice: pierderi si scumpirea creditarii. Parlamentul si-a pierdut credibilitatea in fata sistemului bancar prin felul in care a adoptat aceasta lege“, ne-a declarat Bogdan Preda directorul de comunicare al Consiliului Patronatelor Bancare. Reprezentantii institutiilor de credit mai spun ca legea este mai mult in avantajul celor care au cumparat imobile inainte de criza, in scop speculativ.

Iar Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere din Banca Nationala avertizeaza ca daca tot mai multi romani vor determina bancile sa stearga partial datoriile clientilor cel putin o banca va da faliment. „Va spun cu certitudine ca s-au cumparat, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente pe scari de bloc, case de vacanta, terenuri agricole in scop speculativ. La momentul cumpararii s-a sperat ca se va obtine o suma mai mare, dar caderea pietei a facut ca sa nu mai poata fi vandute. Intrucat pretul nu asigura rambursarea creditului, acesta a devenit restant, iar anumite prevederi din contract ar face ca debitorul sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine“, declara recent Nicolae Cinteza. Directorul BNR a prezentat o situatie cu creditele acordate primilor 50 de debitori ipotecari, persoane fizice, in functie de valoare, din care cel mai mare este in valoare de 5 milioane de euro. Insa acesta este un caz fericit, pentru ca garantiile acopera inca valoarea creditului. Sunt, insa, multe credite ipotecare de milioane de euro in portofoliile bancilor, aproape jumatate din cele 50, in cazul carora garantiile nu mai acopera valoarea creditului. Si atunci, spune directorul BNR, daca aceste garantii sunt predate bancilor si se cere stergerea datoriilor, bancile ar avea o mare problema. De altfel Asociatia Romana a Bancilor, intr-un comunicat de presa,  isi exprima ingrijorarea fata de modul in care Parlamentul Romaniei a nesocotit prevederile legislatiei nationale si prin adoptarea legii. „Aceasta lege va avea, de asemenea, prin restrictionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontala asupra dezvoltatorilor imobiliari (…). De asemenea, induce riscuri sistemice sectorului bancar din Romania, avand impact asupra stabilitatii financiare a acestuia prin afectarea solvabilitatii bancilor cu posibile  consecinte asupra deponentilor. In plus, aceasta lege genereaza impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casa, care este garantat de FNGCIMM in proportie de 50%“, se mentioneaza in comunicatul ARB.

Directiva europeana care sustine legea

Initiatorii legii raspund acid bancherilor si ii avertizeaza ca ei sunt cei care nu mai sunt demult credibili in ochii populatiei. „Las la latitudinea populatiei daca ce spun bancherii e adevarat. Ei sunt cei care s-au decredibilizat si sfideaza 800 de mii de familii. Pot face lobby si la Papa Francisc. Am inteles ca au trimis scrisoare déjà catre presedintele Klaus Iohannis in care ameninta cu falimente in sistemul bancar“, a declarat pentru Capital parlamentarul Daniel Zamfir, unul dintre initiatori. Deputatul liberal mai spune ca legea adoptata in Parlament nu va avea ca efect un val de abandonari de case, ci reinceperea de negocieri pe baze mult mai echitabile intre datornici si creditori.

Avocatul Gheorghe Piperea e de parere ca legea se adreseaza in special celor care se afla acum in executare silita, pentru care procedura se suspenda. Chiar si cei care au fost executati silit de banci pot beneficia de prevederi, dar acestia trebuie sa dea banca in judecata, pentru a fi eliberati de restul datoriilor, respectiv, ceea ce a mai ramas de achitat din credit, dupa ce a fost valorificata casa executata silit. „Cred ca sub 5% din debitori vor apela la aceasta facilitate, deoarece romanii sunt legati de casele lor. Legea a fost conceputa pentru cei care nu mai pot achita creditele sau se afla in proces de executare silita“, spune avocatul, desi prevederile legii nici macar nu specifica ca debitorul ar trebui sa se afle in imposibilitate de plata.

Legea este sustinuta si de Directiva Europeana 2014/17 care incurajeaza statele membre sa ia masuri sporite pentru protectia consumatorilor, inclusiv prin darea in plata, respectiv trecerea in proprietarea bancii a imobilelor ipotecate fara costuri suplimentare. Insa directiva vorbeste de contracte care se incehie incepand cu martie 2016 si nu invoca principiul retroactivitatii. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial, apoi va produce efecte dupa 15 zile.

sursa:capital.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img