joi, 28 martie, 2024

Jeleurile gumate, adevarate bombe pentru organismul copiilor

Distribuie:

Publicat:

Asociatia PRO Consumatori continua seria studiilor asupra produselor din comert pe care le consumam, iar cea mai recenta cercetare s-a oprit asupra jeleurilor gumate. Analizele au aratat ca aceste dulciuri, care sunt pe placul multor copii, sunt adevarate bombe cu ceas pentru sanatatea copiilor.

La toate jeleurile gumate analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Cantitatea de zahar adaugat in sortimentele de jeleuri analizate variaza intre 7 si 14 lingurite de zahar per 100 grame produs, adica intre 43 de grame zahar si 85 de grame zahar per 100 grame produs.

Continutul ridicat de zahar din acest tip de produs explica si valoarea energetica ridicata, aceasta variaza intre 307,4 kcal si 382,5 kcal. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din zaharuri libere, ceea ce inseamna aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.

Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora.

Una dintre cele mai controversate teme de discutie din ultima vreme este obezitatea la copii. Daca pana acum doar americanii pareau sa fie afectsti de obezitate, in prezent problema a inceput sa se manifeste si in randul europenilor si, din pacate, atinge din ce in ce mai multi copii.

Efectele zaharului in alimentatia copiilor
1. Cariile: copii au dintii stricati de timpuriu. Studiile arata ca zaharul adaugat in timpul prepararii produselor destinate copiilor (monozaharidele si dizaharidele) reprezinta cauza numarul unu in aparitia cariilor.

2. Obezitatea. Cea mai raspandita afectiune provocata de consumul excesiv de zahar este obezitatea. Desi zaharul nu este bogat in calorii, consumat in exces poate afecta sistemul hormonal, ducand la cresterea apetitului, marirea tesutului adipos si aparitia celulitei. in Europa, 1 din 3 tineri cu varsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.

3. Diabetul. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametri normali. Asa apare diabetul. Acesta genereaza complicatii grave in organism.

Alte afectiuni cauzate de consumul excesiv de zahar sunt urmatoarele: osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului, scaderea imunitatii, cancer, in special cel de colon, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

La copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere, ducand la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansand pubertatea prematura, generand probleme de comportament (scaderea vointei, predispunere la violenta, scaderea capacitatii de concentrare etc.).

Atentie la zaharul ascuns
Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahar ascuns” care poate fi gasit in diverse sortimente de mancare si cel mai grav, si in mancarurile destinate copiilor. Foarte important este sa cititi etichetele produselor, pentru a studia continutul lor de zahar.
Desi pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie natural, acest lucru nu este adevarat de cele mai multe ori.

Ingrediente precum fructoza din sirop de porumb, folosite ca indulcitori, fac din produsele “naturale” adevarate bombe in alimentatia copiilor.

Alte ingrediente sub care se ascunde zaharul sunt: fructoza, siropul de malt, extractul de malt, siropul de porumb, melasa, zaharul brun, zaharoza, maltul de orez, agava. Toate acestea reprezinta indulcitori artificiali adaugati in produsele destinate copiilor ce dauneaza sanatatii lor.

sursa: jurnalul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img