joi, 28 martie, 2024

Joe Biden i-a bălăcărit pe jurnalişti la Geneva: Unde dracu – ce aţi făcut în tot acest timp? Dacă nu înțelegi, însemnă că nu faci meseria potrivită

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden s-a arătat deranjat miercuri de unele întrebări ale ziariştilor la conferinţa de presă ce a urmat summitului de la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin şi, cu toate că apoi şi-a cerut scuze unei jurnaliste pentru că s-a arătat ''deştept'' faţă de ea, a continuat să atace membri ai mass-media acuzându-i de negativism, potrivit politico.eu.

Primul moment tensionat la conferinţa de presă a survenit după ce Kaitlan Collins, jurnalistă a postului CNN, l-a întrebat pe Biden de ce este optimist că preşedintele Putin şi-ar putea schimba comportamentul provocator după acest summit, scrie Agerpres.ro.

''De ce sunteţi atât de încrezător că-şi va schimba comportamentul, domnule preşedinte ?'', l-a întrebat Collins.

''Nu sunt încrezător. Unde dracu – ce aţi făcut în tot acest timp ?'', i-a replicat Biden, în timp ce s-a mişcat de pe loc spre grupul de jurnalişti adunaţi. ''Când am spus că sunt încrezător ?'', a continuat el, ridicând degetul arătător pentru a fi mai expresiv. ''Ceea ce am spus a fost – hai să o lămurim -, am spus că ceea ce va schimba comportamentul lor (al Rusiei n.red) este dacă restul lumii reacţionează faţă de ei, şi le diminuează rolul în lume'', a indicat preşedintele SUA.

Dar discuţia aprinsă nu s-a oprit aici, jurnalista CNN iritându-l din nou pe Biden când l-a întrebat de ce crede că întâlnirea sa cu Putin a fost ''productivă'' deşi preşedintele rus ocolise la conferinţa sa separată de presă întrebările despre drepturile omului în Rusia, îndreptând atenţia către problemele de acelaşi fel din SUA.

Biden a ripostat spunându-i lui Collins că ''dacă nu înțelegi, însemnă că nu faci meseria potrivită''.

Înainte să se îmbarce în Air Force One pentru a reveni în SUA, preşedintele american a spus că şi-a cerut scuze jurnalistei CNN: ”Datorez scuze celei care a formulat ultima întrebare. N-ar fi trebuit să fac pe deșteptul în ultimul meu răspuns.” Totuşi, el şi-a menţinut părerea despre ceea ce a perceput a fi o puternică înclinaţie spre negativism în presă.

Această confruntare cu presa a marcat un final neobişnuit al primului turneu politic întreprins de Biden – la summiturile G7, NATO şi cu şefii principalelor instituţii ale UE – şi care a fost menit să arate imaginea unui preşedinte ce aduce stabilitate după cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump. Turneul său s-a desfăşurat într-un context diplomatic sensibil, SUA având în continuare divergenţe cu unii aliaţi asupra abordării unor teme preocupante, inclusiv relaţiile cu Rusia sau China.

Biden şi Putin s-au întâlnit la Geneva pentru a calma tensiunile dintre ţările lor. Deşi amândoi au evocat după summit discuţii într-o atmosferă pozitivă, nu au anunţat nicio iniţiativă concretă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img