marți, 19 martie, 2024

Joe Biden s-a întâlnit cu Svetlana Tihanovskaia, unul dintre liderii opoziţiei din Belarus

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a reafirmat miercuri, după întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu disidenta Svetlana Tihanovskaia, susţinerea pentru implementarea normelor democratice în Belarus, notează mediafax.

"Am avut onoarea de a mă întâlni în această dimineaţă, la Casa Albă, cu Svetlana Tihanovskaia. Statele Unite sunt alături de poporul din Belarus în eforturile pentru democraţie şi pentru drepturile universale ale omului", a afirmat Joseph Biden, prin Twitter.

La rândul său, Svetlana Tihanovskaia, unul dintre liderii opoziţiei din Belarus, i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru susţinere. "Vă mulţumesc, domnule preşedinte al SUA, pentru un puternic semnal de solidaritate cu milioane de belaruşi neînfricaţi care luptă paşnic pentru libertate. Astăzi, Belarusul este pe linia frontului luptei dintre democraţie şi autocraţie. Lumea este alături de noi. Belarusul va fi o poveste de succes", a declarat Svetlana Tihanovskaia, prin Twitter.

Svetlana Tihanovskaia, care locuieşte în exil în Lituania, se află de zece zile în vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit şi cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. Conform cotidianului Le Figaro, Svetlana Tihanovskaia a transmis Washingtonului o listă a companiilor de stat din Belarus care ar trebui vizate de sancţiuni. "Doar cetăţenii belaruşi pot conduce ţara spre o schimbare democratică, dar noi sperăm la o participare activă a SUA, nu doar simbolică", a afirmat Svetlana Tihanovskaia, la un seminar organizat la Departamentul de Stat american.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei politice izbucnite după scrutinul prezidenţial desfăşurat în august 2020.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial desfăşurat în august a fost fraudat. În ultimele luni, în Belarus au avut loc proteste masive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img