marți, 23 aprilie, 2024

John Hume laureat al Premiului Nobel pentru Pace a murit

Distribuie:

Publicat:

John Hume, un catolic moderat laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru rolul pe care l-a jucat în reconcilierea Irlandei de Nord, a murit luni, la vârsta de 83 de ani, a anunţat familia sa, relatează AFP, potrivit news.ro.

”John a decedat dimineaţa devreme, în urma unei boli scurte”, a anunţat într-un comunicat familia fostului lider catolic naţionaloist, laureat al Nobelului în 1998, anul semnării Acordului de Pace din Vinerea Mare.

Fostului lider catolic naţionaloist a fost distins cu Nobelul pentru Pace împreună cu liderul protestant al Partidului Unionist din Ulster David Trimble, o recunoaştere a ”eforturilor lor în vederea găsirii unei soluţii paşnice” la cei 30 de ani de ”tulburări” care s-au soldat cu peste 3.500 de morţi.

Acordul de Pace din Vinerea Mare a fost încheiat cu câteva luni mai devreme, la Belfast, între Londra, Dublin şi partide protestante şi catolice.

Ministrul irlandez de externe Simon Coveney a salutat pe Twitter ”un om, artizan al păcii, om politic, lider, activist al drepturilor civice extraordinar”.

Născut la Londonderry, la 18 ianuarie 1937, John Hume voia să devină preot, însă după ce s-a dus la seminar şi-a schimbat părerea şi a obţinut diploma în istorie şi franceză, pe care o vorbea curent.

El a predat la Londonderry, un oraş sfâşiat de conflict, unde a început să se angajeze în politică.

Ales independent în Parlamentul provinciei britanice în 1969, el face parte dintre fondatorii, în anul următor, al Social Democratic and Labour Party (SDLP, naţionalist, de stânga).

Ales în Parlamentul brtianic în 1983, el a contribuit în anii următori la prezentarea conflictului nord-irlandez pe scena internaţională, implicându-l pe Bill Clinton.

Pe plan local, acest lider moderat a angajat dialogul cu naţionaliştii din Sinn Fein, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), şi cu liderul acesteia Gerry Adams, punând bazele acordului de pace.

Familia lui John Hume dă asigurări că, din cauza condiţiilor sanitare actuale, funeraliile urmează să aibă loc ”prin respectarea regulilor foarte stricte” cu privire la numărul persanelor prezente.

Un omagiu urmează să-i fie adus mai târziu.

La sfârşitul lui iunie, în plină izolare din cauza pandemiei covid-19, aproximativ 1.800 de persoane au asistat la funeraliile lui Bobby Storey, o fostă figură IRA, al cărui şef al spionajului a fost.

În mulţime s-au aflat conducători Sinn Fein, inclusiv vicepremierulu nord-irlandez Michelle O'Neill, ceea ce a condus îndemnuri la demisia acesteia şi la o fragilizare a echilibrului politic care a permis la începutul anului să se punăcapăt uneiparalizii ce a durat trei ani în provincie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img