vineri, 19 aprilie, 2024

Judecatorii se revolta: Mobilizare impotriva modificarii anuntate de PNL in privinta pensionarii magistratilor

Distribuie:

Publicat:

Judecătorii resping propunerea PNL de amânare cu încă un an a intrării în vigoare a legii care permite pensionarea anticipată a magistraţilor după 20 de ani de activitate în magistratură. Adunarea General a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Argeş a decis în şedinţa de miercuri, 6 noiembrie 2019, să îşi susţină trei revendicări:

"1. Susţinerea demersului CSM privind preluarea bugetului instanţelor judecătoreşti de către CSM.

2. Punerea în aplicare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor care îndeplinesc condiţia vechimii în magistratură de 20 de ani, precum şi împiedicarea adoptării oricăror măsuri care ar putea conduce la modificarea vârstei de pensionare a magistraţilor.

3. Niciun fel de anchetă penală asupra unui magistrat să nu poată începe fără avizul conform al secţiei corespunzătoare din CSM."

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, că este posibil ca în unele cazuri să fie folosită procedura angajării răspunderii guvernamentale și a menționat în context prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede pensionarea anticipată a aproximativ 2.800 de magistraţi.

A treia propunere a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Argeş ar rezolva şi scandalul din jurul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, pentru că ar introduce CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei, ca un filtru înainte de deschiderea unui dosar penal referitor la magistraţi. O asemenea propunere a existat şi Comisia Iordache, în decembrie 2017, cu ocazia dezbaterilor pe legile justiţiei. Comisia chiar a adoptat un amendament în acest sens, însă acesta a fost ulterior retras.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img