vineri, 19 aprilie, 2024

Judetul Vaslui se poate “lauda” ci aproximativ 20 de mii de someri

Distribuie:

Publicat:

De ani de zile judetul Vaslui se „lauda” cu aproximativ 20.000 de someri. Toata lumea se plange ca in zona noastra nu sunt disponibile locuri de munca. Problema este ca atunci cand un agent economic vrea sa faca angajari, nu gaseste oameni. Judetul Vaslui este de ani buni in topul judetelor cu cei mai multi someri.

 Din datele statistice reiese ca un numar semnificativ de persoane fara locuri de munca sunt in mediul rural. Autoritatile judetului spun insa ca statisticile nu sunt totdeauna conforme cu realitatea.

 Potrivit sefilor de la judet, la tara, cei care au un pic de pamant si cateva animale nu se pot plange ca nu au de munca. Mai mult, cred autoritatile, oamenii au uitat ce inseamna sa creasca animale si sa lucreze pamantul din cauza supermarket-urilor si a carciumilor.

”Este grav ce se intampla acum in judet. Am spus in repetate randuri ca in mediul rural oamenii nu-si mai lucreaza pamantul si il vand, ceea ce nu este bine deloc. Trag un semnal de alarma sa nu devenim o tara cu proprietari straini si cu sezonieri romani. Oameni buni, cumparati din targuri animale, pot fi crescute si ingrasate pana in toamna.Asa au facut si bunicii vostri si au supravietuit. In mediul rural nu ar trebui sa vorbim de someri, asta sa fie clar. Toti se plang ca nu au bani si nu au ce manca, dar pamantul lor este lasat parloaga”, spun sefii de la judet.

 In ultimele saptamani, firme din Brasov au venit sa caute muncitori in Vaslui. In zona respectivea patronii nu au gasit forta de munca necesara sI s-au gandit sa caute intr-un judet care este campion la somaj. Pe patron l-ar costa mai putin sa asigure cazare pentru un angajat din Vaslui, decat sa importe forta de munca din Serbia sau din Ungaria, de exemplu. Vasluienilor someri li se asigura, masa, cazare la pensiune si un salariu de 1.250 de lei. Oferta este valabila pentru 300 de someri din Vaslui, dispusi sa se mute si sa lucreze la fabrica lor din industria constructoare de masini. Problema este ca dupa lungi discutii sI cautari, firma din Brasov nu a reusit sa angajeze nici macar 50 de oameni. „In Brasov, in momentul de fata, sunt destul de multe oportunitati pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca si cu atat mai mult pentru cei care vin din zone mai slab dezvoltate economic. Salariul e in jur de 1.250 de lei si poate creste cu ore suplimentare si cu prime in functie de rezultate. De asemenea, primesc bonuri de masa”, spun reprezentantii firmei de recrutare. Vasluienii nu s-au aratat deloc interesatI de oferta de munca pe linia de fabricatie in industria constructoare de masini. “Unde sa ma duc eu tocmai la Brasov. Sa stau departe de casa. Mai muncesc cu ziua prin sat sI mai castig cate un ban. E prea putin 12 milioane de lei. Daca era un salariu mai mare, ma mai gandeam. Macar 2000 de lei daca mi-ar da”, spun oamenii. Un motiv pentru care oamenii nu se inghesuie la munca sunt ajutoarele sociale de la stat. Lunar iau de la primarii cateva sute de lei, mai incaseaza alocatiile copiilor sI astfel reusesc sa supravietuiasca de pe o zi pe alta. “Avem cateva zeci de persoane inscrise in cautarea unui loc de munca la AJOFM. Nu au gasit nimic sI beneficiaza de legea 416, de acele alimente de la Uniunea Europeana”, spune Artenie Sebastian, primarul comunei Feresti.Aproape 17.000 de vasluieni figureaza in evidentele AJOFM ca beneficiaza de ajutor social. Dintre acestea, doar sase au acceptat oferta din Brasov

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img