miercuri, 27 martie, 2024

Juncker despre acordul UE-Turcia

Distribuie:

Publicat:

Acordul semnat intre Uniunea Europeana si Turcia, menit sa stopeze fluxul de migratie spre Europa, ‘trebuie sa fie respectat si va fi’, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul La Libre Belgique, transmite AFP.

 Seful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenintat vineri ca va deschide frontierele Turciei pentru a lasa libera trecerea migrantilor spre Europa, o reactie survenita la o zi dupa ce Parlamentul European a votat o rezolutie prin care a cerut inghetarea temporara a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana.

‘Am luat cunostinta (de aceste declaratii), tot asa cum luasem cunostinta acum mai bine de un an, in cursul unei intrevederi incordate, masculine si virile pe care am avut-o cu Erdogan in Antalya. Am incheiat un acord, el trebuie respectat si va fi’, declara Juncker pentru cotidianul belgian.

Desi lauda perioada in care Erdogan a fost prim-ministru (2003-2014) si in care Turcia ‘a facut multe progrese in materie de calitate democratica’, Juncker remarca faptul ca, ‘de doi ani sau aproape’, Ankara ‘se indeparteaza de valorile si principiile europene’.

‘Constat ca Erdogan si guvernul sau sunt pe cale sa ”pre-culpabilizeze” Europa pentru esecul negocierilor de aderare’, adauga seful executivului comunitar, potrivit caruia blocajul actual decurge din faptul ca Turcia ‘refuza deocamdata’ sa lanseze reforma legislatiei antiteroriste, una din conditiile puse de UE.

‘In loc sa puna acest esec pe umerii Uniunii Europene si ai Comisiei, dnul Erdogan ar face bine sa inceapa sa se intrebe daca nu este responsabil pentru faptul ca cetatenii turci nu vor fi autorizati sa circule liber pe teritoriul european. Turcia vrea sau nu sa devina membra a Uniunii? Ar fi bine ca partenerii nostri turci sa-si puna aceasta intrebare’, mai afirma Juncker.

In acelasi interviu, el aminteste ca Parlamentul European nu are ‘nicio competenta’ in ce priveste continuarea sau nu a negocierilor de aderare cu Turcia, o decizie care apartine celor 28 de state membre. Cu toate acestea, Juncker considera ca luarea de pozitie a PE — pe care nu ‘o impartaseste in totalitate pe fond’ — constituie totusi ‘un semnal de alarma caruia Turcia n-ar trebui sa-i subestimeze importanta’.

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img