vineri, 26 aprilie, 2024

Justiţia turcă a decis să prelungească detenţia lui Osman Kavala, în pofida unei ameninţări cu sancţiuni a Consiliului Europei

Distribuie:

Publicat:

Justiţia turcă a decis luni să prelungească detenţia filantropului Osman Kavala, încarcerat de patru ani fără a fi judecat, sfidând notificarea oficială adresată Ankarei de Consiliul Europei, care cere eliberarea sa, relatează AFP.

Acuzat că a încercat să destabilizeze Turcia, editorul, care riscă închisoare pe viaţă, va compărea din nou în faţa instanţei pe 21 februarie, a ordonat un tribunal din Istanbul.

Figură majoră a societăţii civile, Osman Kavala, de 64 de ani, este vizat în special pentru că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale împotriva lui Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru.

Kavala, al cărui caz a devenit unul dintre simbolurile erodării drepturilor omului în Turcia, nu s-a prezentat luni în faţa judecătorilor, avocatul său afirmând că "nu mai are încredere în justiţia turcă".

Osman Kavala este cunoscut pentru susţinerea unor proiecte culturale legate în special de drepturile minorităţilor, chestiunea kurdă şi reconcilierea turco-armeană, potrivit Agerpres.ro.

Anunţul menţinerii sale în detenţie – al treilea de la începutul lui octombrie – intervine în contextul în care Consiliul Europei a ridicat tonul la începutul lui decembrie, declanşând o procedură care poate duce la sancţiuni împotriva Turciei.

Turcia a refuzat până acum eliberarea lui Osman Kavala, în pofida unui verdict al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2019 care cere "eliberarea sa imediată". Ankara are termen până miercuri pentru a-şi trimite "observaţiile" în acest dosar Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, însărcinat să vegheze la aplicarea deciziilor CEDO.

Fără un răspuns din partea Turciei la această notificare oficială, Comitetul ar urma să decidă, cu prilejul reuniunii sale din 2 februarie 2022, să sesizeze CEDO în acest dosar.

Va ţine apoi de instanţă să constate oficial că Turcia nu l-a eliberat pe Osman Kavala şi deci nu s-a conformat obligaţiilor sale de a respecta deciziile Curţii.

În acest caz, Comitetul de Miniştri ar putea, la o reuniune ulterioară, să decidă sancţiuni împotriva Ankarei, membră a Consiliului Europei din 1950.

"Puneţi capăt acestei nedreptăţi şi eliberaţi-ne clientul", a îndemnat luni unul dintre avocaţii lui Kavala, Koksal Bayraktar, după ce a citit în faţa instanţei verdictul CEDO din 2019.

Diplomaţi din partea a celor puţin nouă state occidentale şi doi reprezentanţi ai delegaţiei Uniunii Europene la Ankara se aflau în sala de audieri, a constatat un jurnalist al AFP.

În toamnă, în jur de zece ambasadori au cerut eliberarea sa, declanşând o criză diplomatică. Preşedintele Erdogan i-a ameninţat, drept represalii, cu expulzarea.

Este doar a doua oară când Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, declanşează o astfel de procedură împotriva unuia dintre cele 47 de state membre ale organizaţiei, prima dată fiind utilizată împotriva Azerbaidjanului în 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img