sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Justitia esuata

Distribuie:

Publicat:

Incet, dar sigur, Europa se trezeste. Si incepe sa observe cat de grav a derapat Justitia in Romania. Si cum tocmai Justitia este cea care afecteaza existenta statului de drept. Un important expert UE, Gary Cartright a intocmit un raport prin care solicita nici mai mult nici mai putin decat instituirea unui moratoriu prin care sa se suspende extradarile catre Romania. Si este doar inceputul. Ceata de pe ochii oficialilor europeni incepe sa se ridice. Iar prima consecinta este ca majoritatea parlamentara este obligata nu sa incetineasca, ci sa accelereze reformarea Justitiei.

In mod straniu si in aceasi timp extrem de elocvent, acest raport dedicat ramanerii in urma a Justitiei sub aspectul evolutiei democratice contine si un capitol dedicat serviciilor secrete. Este chiar punctul de plecare ale analizei mele.

In mod normal, intr-un stat democratic, caracterizat prin domnia legii, respectiv prin forta dreptului si nu prin dreptul fortei, nu au ce cauta serviciile secrete intr-o analiza asupra performantelor sau contraperformantelor sistemului de Justitie. Dar iata ca expertul Gary Cartright nu numai ca a inclus tema serviciilor secrete in raportul sau, dar i-a dedicat si un capitol distinct. Oare de ce? Explicatia o avem chiar in continutul expertizei sale. El vorbeste despre unul dintre cele mai grave fenomene de coruptie din Romania, facand sublinieri importante asupra coruptiei serviciilor de securitate din aceasta tara. Face referiri la practica abuziva a interceptarilor si, fara a defini in mod explicit acest lucru, se refera fireste la numarul extraordinar de mare, anormal de mare al interceptarilor pe siguranta nationala. Unul dintre reprosurile pe care le face este adresat in mod direct Serviciului Roman de Informatii si se refera la practica ilegala a interventiilor acestuia in dosarele de coruptie. In ceea ce ma priveste, tin sa fac precizarea ca, dupa ce Curtea Constitutionala a luat decizia de a scoate SRI din activitatea de interceptare si urmarire a persoanelor banuite de coruptie, probele sau pseudoprobele culese de lucratorii acestui serviciu au ramas inca in dosarele aflate in cercetare sau chiar in stare de judecata.

Acest raport denunta practica detentiei preventive utilizata in mod excesiv de catre procurori cu acordul judecatorilor si semnaleaza din nou conditiile improprii din penitenciare.

Ceea ce afirm eu de ani de zile, ceea ce afirma si multi alti analisti sau oameni politici referitor la faptul ca nu poate exista stat de drept atata timp cat nu exista o separare a puterilor in stat, o separare reala, in special intre puterea judecatoreasca si celelate puteri, legislativa si executiva, iata, se subliniaza si in acest raport. Care ar trebui sa ne dea la toti de gandit. Inclusiv sau in primul rand celor care considera in mod eronat ca indreptarea legilor Justitiei, in asa fel incat sa fie asigurate garantii substantiale ca drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt respectate si ca procurorii si judecatorii trebuie sa raspunda disciplinar, financiar sau chiar penal pentru erorile pe care le comit din lipsa de profesionalism sau cu rea intentie, ar reprezenta un abuz impotriva independentei Justitiei si a statului de drept. Iata ca lucrurile sunt pe dos.

Si tocmai de aceea, semnaland constatarile din ce in ce mai alarmante ale Curtii Europene ale Drepturilor Omului privind abuzurile savarsite intr-un numar urias de procese, in special penale, Gary Cartright face o propunere, care ar trebui sa-i alarmeze pe romani pana la ce mai inalt nivel: suspendarea extradarilor catre Romania. Asta inseamna nici mai mult nici mai putin ca, in aceasta ipoteza, intrucat Romania nu respecta drepturi elementare ale celor investigati sau aflati in curs de judecata, solicitarile autoritatilor de la Bucuresti in cazul persoanelor fugite peste granita sa fie ignorate din capul locului. Pentru ca, asa cu s-a constatat, si asemenea solicitari sunt tot abuzive.

Europa incepe sa se trezeasca. Mai intai Europa expertilor. A specialistilor in drept. In chestiuni judiciare. Dupa care, inevitabil, se va trezi si Europa politica. Iar la capatul acestui parcurs, probabil ca le vom putea spune ”buna dimineata” si domnilor ambasadori. Si, desigur, protestatarilor de tip #rezist.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img