joi, 28 martie, 2024

Kargazstanul organizeaza alegeri prezidentiale, la trei luni dupa demisia presedintelui Jeenbekov

Distribuie:

Publicat:

 

Kârgâzstanul organizează duminică alegeri prezidenţiale, la trei luni după demisia preşedintelui Sooronbai Jeenbekov pe fondul unor demonstraţii ample marcate de acte de violenţă grave, transmite dpa.

Peste 3,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi la secţiile de votare pentru a-l desemna preşedinte pe unul dintre cei 17 candidaţi înscrişi în cursa electorală, potrivit agerpres.ro.

Cotat cu cele mai mari şanse este preşedintele interimar Sadîr Japarov, care a preluat această funcţie în contextul haosului de după alegerile parlamentare controversate din 4 octombrie. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat scrutinul legislativ, a raportat nereguli, printre care ''acuzaţii credibile de cumpărare a votului''.

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile din Bişkek după ce rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din 4 octombrie au indicat un sprijin larg pentru partidele pro-guvernamentale. Protestatarii au intrat în clădirea parlamentului, în birourile prezidenţiale şi într-o clădire a poliţiei de unde l-au eliberat pe fostul lider al opoziţiei Sadîr Japarov. Acesta a fost desemnat prim-ministru şi ulterior preşedinte, după ce Sooronbai Jeenbekov demisionase într-o încercare de a pune capăt manifestaţiilor violente.

Principalul contracandidat al lui Japarov este liderul Partidului Butun, Adahan Madumarov. Câştigătorul va fi candidatul care obţine o majoritate absolută din voturi.

De asemenea, tot duminică alegătorii kârgâzi se pronunţă prin referendum asupra unei reforme constituţionale pentru a decide eventuala reintroducere a sistemului prezidenţial abolit cu peste 10 ani în urmă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img