vineri, 29 martie, 2024

Kelemen Hunor, cea mai radicala propunere din campanie: Interzicerea pe 10 ani taierile de paduri in scop industrial si exportul de masa lemnoasa

Distribuie:

Publicat:

Candidatul UDMR la funcţia de preşedinte al României, Kelemen Hunor, propune interzicerea exploatării pădurilor în scop industrial, dar şi a exportului de masă lemnoasă brută pentru o perioadă de zece ani.

El a declarat joi seară, într-o dezbatere la postul de radio Europa FM, că o astfel de măsură ar trebui dublată de un program de împăduriri. Liderul UDMR consideră că, în această perioadă, România ar trebui să permită exploatarea lemnelor doar pentru încălzirea populaţiei.

"Cea mai eficientă modalitate şi eu optez pentru aşa ceva: stoparea, interzicerea tăierii în scopuri economice pentru zece ani de zile, cum au făcut şi alte state şi atunci nu mai ai probleme de nicio natură şi atunci trebuie să găseşti alternative pentru acele câteva sute sau câteva mii de locuri de muncă. (…) Eu aş opta pentru acest lucru. Ştiu că este o chestiune absolut radicală, este controversată, dar, dacă vrem să oprim tăierea ilegală şi tot ceea ce înseamnă distrugerea masei forestiere, pentru un deceniu, pentru zece ani cred că ar fi cea mai bună soluţie", a afirmat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Acesta susţine că, în perioada interdicţiilor care ar putea fi impuse de statul român, materia primă pentru industria mobilei ar putea fi importată.

În replică, candidatul Alianţei USR PLUS, Dan Barna, a apreciat că o astfel de măsură este nerealistă.

"Îl consider un scenariu nerealist, care rezolvă o criză printr-o altă criză. O interzicere totală a exploatării de lemn în România, inclusiv cel de foc, ar însemna să aruncăm nişte comunităţi într-o criză pentru care nu avem soluţii. (…) Exploatarea raţională şi împăduririle sunt răspunsul corect şi blocarea furturilor ilegale. Aceea este problema reală a României, nu faptul că există o industrie a mobilei performantă, zic eu, care contribuie la PIB", a precizat Barna.

La rândul său, candidatul PMP, Teodor Paleologu, nu susţine măsura interzicerii exploatării masei lemnoase pentru o perioadă de zece ani, considerând că aceasta este o problemă de corupţie.

"Nu sunt de acord cu domnul Kelemen Hunor. Văd că este foarte radical în opţiunea sa. Mă rog … Când era Verestoy Attila, important în UDMR, nu era la fel de… Mă rog, poziţia lui Verestoy era diferită. Vreau să relev că e o mare problemă de corupţie", a spus Teodor Paleologu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img