vineri, 26 aprilie, 2024

Kelemen Hunor, lanseaza un nou ATAC: “Copiii ROMANI vor fi SCOSI din SCOALA”

Distribuie:

Publicat:

Presedintele UDMRKelemen Hunor, a declarat miercuri seara, la Targu Mures, ca daca nu mai exista Liceul Teologic RomanoCatolic (LTRC), contractul de inchiriere dintre municipalitate si Statusul Romano-Catolic cu privire la cladirea in care functioneaza acum Colegiul National Unirea este reziliat de drept.
Daca dispare aceasta scoala (LTRC – n.r.), asa cum in contract era prevazut legat de Liceul Unirea, semnat de autoritatile locale si de Statusul Roman Catolic, de Biserica Romano-Catolica, acolo scrie ca in momentul in care exista aceasta scoala, contractul este in vigoare, in momentul in care nu mai exista aceasta scoala, contractul de drept – nu trebuie sa faci nimic, numai sa trimiti o notificare la Primarie – contractul este reziliat. Acest lucru inseamna ca Biserica Catolica nu are incotro decat sa rezilieze contractul. Nu stiu, nu vreau sa spun ce se va intampla, nu iau eu deciziile acolo, dar probabil acest lucru se va intampla, fiindca scrie in contract. Nu ai incotro, nu poti sa cauti alta solutie. Si de acolo va pleca un alt scandal, ca Biserica Romano-Catolica scoate din scoala copiii romani. Nu va scoate, bineinteles, nu acesta este scopul, dar trebuie vazut si din acest punct de vedere care vor fi eventualele consecinte pe termen mediu, nu incepand de saptamana viitoare. Cred ca se va gasi o solutie in asa fel incat acest liceu (LTRC – n.r.), in care parintii si comunitatea au incredere, sa functioneze mai departe’, a declarat liderul UDMR, dupa mitingul de la Targu Mures pentru convingerea Ministerului Educatiei sa asigure functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Targu Mures.

Kelemen Hunor a sustinut ca nu a discutat problema LTRC cu ministrul actual al educatiei, insa a vorbit cu premierul si cu vicepremierul, cu fostul ministru al educatiei, a vorbit cu presedintele Klaus Iohannis si fostii prim-ministri Dacian Ciolos si Sorin Grindeanu si cu alti ministri, insa toti au spus ca nu au ce sa faca.
‘”m vorbit cu foarte multi ministri si toata lumea spune ‘aveti dreptate, poate ca este o greseala administrativa pe undeva, dar nu avem ce sa facem’. Eu nu inteleg aceasta atitudine, pentru ca noi am incercat prin trei-patru proiecte de hotarari prin Consiliul Local sa corectam daca a existat pe undeva o greseala administrativa, fiindca aici doar despre acest lucru putem sa vorbim, deoarece atunci cand a fost infiintata scoala, intentia legiuitorului, intentia CL a fost de a infiinta o scoala. De aici trebuie sa pornim. De fiecare data acele hotarari pe care le-am initiat in acest an au fost atacate de prefectul judetului Mures. Este clar ca exista o intentie de a desfiinta o scoala, de a nu lasa sa functioneze o scoala maghiara, Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures. E o chestiune politica, degeaba intram in chichitele administrative si juridice, fiindca daca exista vointa politica, exista aceasta scoala, unde parintii au trimis copiii si au avut incredere”, a sustinut liderul UDMR.

Acesta a afirmat ca pana in ultima clipa se poate gasi o solutie in privinta functionarii LTRC, ca trebuie pastrata personalitatea juridica a liceului si trebuie prelungita numirea directorului interimar. Kelemen crede ca se poate gasi o solutie, fiindca din punct de vedere juridic ar exista solutii. ‘Dar sunt convins ca toata lumea e speriata ca vine DNA-ul si-i aresteaza pe toti’, a adaugat el. Precizam ca LTRC si Colegiul National Unirea functioneaza in aceeasi curte, LTRC in corpul B al cladirii, unde invata 362 de copii, iar Colegiul National Unirea – in corpul A, cu 980 de elevi. undatia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat, miercuri, un miting de protest in fata Institutiei Prefectului – Judetul Mures, la care au luat parte in jur de 2.000 de persoane, cu scopul de a convinge Ministerul Educatiei sa asigure functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures.


Inspectoratul Scolar Judetean Mures sustine ca din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures nu mai exista, in urma unei decizii judecatoresti definitive, ca elevii care invata in actuala locatie vor ramane in continuare in cladirea respectiva, insa pentru ca elevii sa nu sufere, s-a decis alocarea unor clase la alte scoli cu predare in limba maghiara, care sunt acreditate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img