joi, 18 aprilie, 2024

Klaus Iohannis a activat optiunea NUCLEARA: Liviu Dragnea, prins intre ciocan si nicovala/ANALIZA

Distribuie:

Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a luat decizia de a-i respinge pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și pe Mircea Drăghici la Transporturi. Astfel, Iohannis a activat opțiunea nucleară oferită de judecătorii Curții Constituționale și aruncă toate castanele fierbinți în curtea lui Liviu Dragnea.

 

Curtea Constituțională a explicat că președintele poate refuza și a doua sau a treia propunere a Guvernului, dacă nu întrunește condițiile de legalitate.

”Președintele poate exercita doar un control de legalitate asupra propunerii astfel formulate. Așadar, ori de câte ori nu sunt îndeplinite condițiile legale de numire a miniștrilor, conform art.2 din Legea nr.90/20011 , aici înțelegând și situația în care, în realitate, prin propunerea de numire se schimbă compoziția politică a Guvernului, Președintele României are competența de a refuza propunerea de numire în funcție ori de câte ori se impune. Acesta nu este limitat la a refuza o singură dată o atare propunere, astfel că, dacă nici a doua/ treia propunere nu îndeplinește condițiile legale, poate refuza numirea.”, arată judecătorii CCR.

Klaus Iohannis a anunțat că până la jumătatea săptămânii viitoare va anunța motivele de legalitate care au stat la baza refuzului pentru cei doi miniștrii propuși de PSD.

Din acel moment, toate castanele fierbinți sunt în mâna lui Liviu Dragnea. PSD trebuie să convoace o ședință a Comitetului Executiv, în urma căreia să vină cu noi propuneri de miniștrii. Prins între interesele de partid și războiul cu Iohannis, Liviu Dragnea va trebui să măsoare la milimetru noile propuneri, care trebuie să îndeplinească două condiții esențiale: să mulțumească greii PSD din teritoriu și să treacă testul de legalitate de la Cotroceni.

Având în vedere că vorbim despre Ministerul Dezvoltării Regionale, acolo unde regăsim ”borcanul cu miere” din care se distribuie liderilor din teritoriu, pentru Dragnea va fi greu să găsească un om care să satisfacă atât dorințele partidului, cât și exigențele lui Iohannis.

Intuind menghina în care vor fi puși de Klaus Iohannis, cei de la PSD au anunțat, prin vocea secretarului general, Codrin Ștefănescu un posibil plan de luptă. Premierul Viorica Dăncilă nu va nominaliza interimari la Transporturi și Dezvoltare, iar prin această strategie vor încerca să-l forțeze pe Iohannis să accepte al doilea rând de propuneri pentru aceste portofolii. În caz contrar, președintele va fi acuzat că sabotează mandatul României la șefia UE, acolo unde două domenii cheie nu vor avea reprezentare la întâlnirile cu omologii din Uniunea Europeană.

Jocul va fi unul extrem de complicat, cu multe ramificații și implicații de fiecare parte. Practic, va fi un război al nervilor, iar cel care va ceda primul pleacă cu stângul în anul prezidențial 2019.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img