vineri, 26 aprilie, 2024

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra primei legei a justitiei

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trimis Curtii Constitutionale, vineri, 4 mai a.c., o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Bucuresti, 4 mai 2018

Domnului Valer DORNEANU

PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE

In temeiul dispozitiilor art. 146 lit. a) din Constitutie si ale art. 15 din Legea    nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez urmatoarea

 

Traian Basescu, critici dure la adresa lui Klaus Iohannis: "Nu are argumente pentru acuzatiile pe care le face"

SESIZARE  DE  NECONSTITUTIONALITATE

asupra

Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, in forma ajunsa la promulgare dupa deferirea ei de trei ori Curtii Constitutionale si reexaminarea de catre Parlament pentru a fi pusa de acord cu deciziile de neconstitutionalitate adoptate de jurisdictia constitutionala, inca mai contine unele prevederi neconstitutionale. Astfel, prin continutul normativ, unele dintre prevederile legii mentionate incalca dispozitiile art. 1 alin. (3) si alin. (5), ale art. 11, ale art. 16 alin. (1), ale art. 26, ale 61 alin. (1), ale art. 69, ale art. 124 alin. (3), ale art. 125 alin. (2), art. 133 alin. (1), ale art. 132 alin. (1), ale art. 134  alin. (2) si alin. (4), precum si pe cele ale art. 147 alin. (2) din Constitutie, pentru argumentele expuse in cele ce urmeaza.

1. Art. I pct. 1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara incalca art. 1 alin. (5) din Constitutie

 

Primul punct din legea dedusa controlului de constitutionalitate modifica art. 1 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 stabilind ca „Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.”

Aceasta dispozitie nou introdusa este o reproducere ad litteram a art. 126 alin. (1) din Constitutie, ceea ce reprezinta un paralelism legislativ. Normele de tehnica legislativa, la art. 16 din Legea nr. 24/2000, mentioneaza urmatoarele:„(1) In procesul de legiferare este interzisa instituirea acelorasi reglementari in mai multe articole sau alineate din acelasi act normativ ori in doua sau mai multe acte normative. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizeaza norma de trimitere. (…) (4) Intr-un act normativ emis pe baza si in executarea altui act normativ de nivel superior nu se utilizeaza reproducerea unor dispozitii din actul superior, fiind recomandabila numai indicarea textelor de referinta. In asemenea cazuri preluarea unor norme in actul inferior poate fi facuta numai pentru dezvoltarea ori detalierea solutiilor din actul de baza.”

Curtea Constitutionala a stabilit in jurisprudenta sa ca respectarea normelor de tehnica legislativa reprezinta o exigenta care priveste calitatea legii, motiv pentru care incalcarea acestora contravine art. 1 alin. (5 ) din Constitutia Romaniei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img