sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Klaus Iohannis: este posibil ca Traian Basescu sa ajunga prim-ministru. Scenariu incredibil

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca viitorul premier trebuie sa fie de la o formatiune sau de la o coalitie care va avea majoritate in Parlament.

“Premierul trebuie sa fie de la o formatiune sau de la o coalitie care ma convinge ca va avea o majoritate in Parlament”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a precizat ca va fi convins de o coalitie ca are majoritate aritmetic pe un calcul simplu de mandate.

Potrivit lui Iohannis, aritmetic este posibil ca partidele de dreapta sa formeze o alianta.

“Aritmetic este posibil. Daca va fi posibil si politic, vom vedea”, a declarat presedintele Iohannis.

Intrebat daca Dacian Ciolos ramane o optiune pentru pozitia de premier, seful statului a raspuns: “Inainte de a avea consultari cu toate formatiunile politice nu pot sa va dau un raspuns public la aceasta chestiune”.

“Este clar ca, dupa ce vom avea un Parlament, vom avea o runda de consultari si atunci chiar voi astepta sa vina toata lumea si sa spuna daca vor premier, dupa care o sa fiu in situatia sa judec propunerile si sa ma gandesc la o desemnare”, a precizat Iohannis.

El a spus ca niciuna dintre formatiunile care au participat miercuri la consultari nu i-a avansat un nume de premier.

“Niciuna din formatiunile de astazi nu a revendicat acest lucru si nici nu au venit cu propuneri”, a afirmat seful statului.

De asemenea, intrebat daca Traian Basescu ar putea fi o solutie de premier, presedintele Iohannis a raspuns: “Daca gaseste o coalitie care il sprijina”.

Presedintele a subliniat ca se asteapta ca social-democratii sa participe la urmatoarea runda de consultari, Iohannis precizand ca el abordeaza chestiunea foarte serios.

Seful statului a mai aratat ca Legea fundamentala ii da posibilitatea sa desemneze un alt premier decat cel propus de partidele parlamentare, dar ca prefera sa ramana in zona negocierilor.

“Constitutia imi da acest drept, dar eu o sa raman in zona negocierilor si voi desemna o persoana care este discutata si negociata cu o coalitie care va putea sa aiba o majoritate in Parlament”, a precizat Iohannis.

Presedintele a fost intrebat si daca este suficient ca doua partide, care trec de 50%, sa rosteasca acelasi nume de premier.

“In realitate lucrurile sunt mai simple. Partidele se organizeaza in coalitii, isi numara fiecare mandatele si in practica cei care au mai multe propun ceva si ceilalti nu”, a explicat Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img