joi, 28 martie, 2024

Klaus Iohannis se va întalni, marţi, cu premierul Japoniei. Shinzo Abe este primul premier japonez care vine în Romania

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis, se va întâlni marţi, la Cotroceni, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale pe care înaltul demnitar nipon o întreprinde la Bucureşti, unde vor discuta despre cooperarea româno-japoneză în plan multilateral şi consolidarea relaţiilor.

„Aceasta este prima vizită în România a unui Prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia. Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care Preşedintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea Prim-ministrului Shinzo Abe. Agenda convorbirilor include stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi Uniune, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul nipon Shinzo Abe urmează să întreprindă, la mijlocul lunii ianuarie, vizite oficiale în şase state europene, printre care şi România, informa în urmă cu câteva zile agenţia japoneză de ştiri Kyodo.

Premierul nipon va ajunge şi în ţara vecină Bulgaria, în condiţiile în care aceasta a preluat luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. Shinzo Abe vrea să discute cu oficialii de la Sofia în legătură cu intrarea în vigoare în anul 2019 a unui acord comercial între Japonia şi Blocul comunitar, informează site-ul cotidianului The Baltic Times.

 

sursa: MEDIAFAX

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img