vineri, 29 martie, 2024

Kovesi a IZBUCNIT in sala de judecata la procesul cu Antena 3: DEZVALUIRI din interior

Distribuie:

Publicat:

Miercuri au avut loc contre dure intre Laura Codruta Kovesi si avocatul jurnalistilor Antena 3! La Curtea de Apel Pitesti a avut loc un nou termen in procesul intentat de sefa DNA postului de televiziune Antena 3 si jurnalistilor Mihai Gadea, Radu Tudor, Razvan Savaliuc, Bianca Nae si analistului Mugur Ciuvica. Sedinta, una extrem de incinsa si cu multe acuzatii, a fost prima la care procurorul sef de la Anticoruptie a vorbit, prezentandu-si argumentele.

Sefa DNA i-a dat in judecata pe cei cinci jurnalisti dupa ce acestia au acuzat-o in emisiunea „Sinteza zilei“ din data de 19 iunie 2014 ca ar fi dispus musamalizarea anchetei in dosarul Bercea Mondial – Mircea Basescu. Fratele fostului presedinte a fost acuzat, in dosarul instrumentat de DNA, ca a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati in vederea obtinerii unei solutii favorabile pentru Sandu Anghel, capul familiei de romi din Draganesti, Olt, condamnat pentru ca si-a injunghiat un nepot.
 
Prezentandu-si concluziile, avocata sefei DNA a spus ca inregistrarile emisiunilor „Subiectiv” si „Sinteza zilei” din 19 iunie 2014 sunt considerate probe supreme, adaugand ca „ceea ce a fost expus publicului prin aceste emisiuni nu sunt simple judecati de valoare, ci acuze girate de jurnalisti. A fost o campanie de denigrare a unui magistrat. Putem vorbi de premeditarea actului jurnalistic defaimator. Acest tip de jurnalism a urmarit castiguri financiare insemnate. Antena 3 a avut incasari colosale din publicitate. Scopul denigrarii publice este insotit de insemnate beneficii comerciale.”

Avocatul Marius Arizan, cel care ii apara pe jurnalistii de la Antena 3, a criticat cuantumul daunelor morale cerute de Laura Codruta Kovesi – 250.000 de lei, spunand ca „nu se dau 60.000 de euro daune nici la 60 de zile de ingrijiri medicale, se dau undeva la 4.000 de euro”.

Acelasi avocat a mai spus in pledoaria sa ca sefa DNA „nu a fost afectata de afirmatiile din emisiune, doua sondaje de opinie realizate la cateva luni dupa emisiune plasand-o pe doamna Kovesi intre primii trei in preferintele si increderea romanilor. Doamna Kovesi este in continuare procuror-sef la DNA. De ce nu a facut o declaratie publica dupa acea emisiune? Era foarte simplu.”

Tot avocatul Marius Arizan a precizat ca cele spuse in emisiunea „Sinteza zilei” din 19 iunie 2014 au avut la baza afirmatii facute anterior in presa si in spatiul public si ca „cei care au facut prima oara acele afirmatii nu au fost dati in judecata de catre doamna Kovesi. Bercea Mondial a facut o serie de afirmatii in drum spre DNA. De ce nu l-a dat doamna Laura Codruta Kovesi in judecata pe Bercea Mondial? Prejudiciul cerut este foarte mare si creeaza un precedent periculos, afectand libertatea de exprimare. Afirmatiile jurnalistilor de la Antena 3 au o baza factuala, inclusiv hotarari ale CSM”.

Pentru prima oara de la inceputul procesului, Laura Codruta Kovesi a luat cuvantul la termenul de astazi, prezentandu-si argumentele, potrivit Adevarul. Referitor la faptul ca a fost criticata in emisiunea de la Antena 3 pentru ca s-a intalnit si a vorbit cu judecatorul Valentin Selaru intr-un spatiu public, sefa DNA a spus: „Este o intalnire a unor magistrati o intalnire de mafioti? Lucrez de 21 de ani in magistratura. Mi se pare lipsit de decenta ca atunci cand ma intalnesc cu un magistrat sa nu il salut.”

Tonul Laurei Codruta Kovesi a devenit ulterior mai incisiv: „Principiul liberei exprimari este cumva proprietatea unor jurnalisti, a fost confiscat de jurnalistii de la Antena 3? Atunci cand ai o opinie diferita, esti facut mincinos? Ma intreb cat costa un cuvant injurios. Avem o lista de preturi? Suntem ca la piata? Faptul ca exprim opinii publice nu da dreptul nimanui sa ma defaimeze”. Legat de faptul ca nu a avut o reactie publica dupa emisiunea de la Antena 3, Laura Codruta Kovesi a spus: „Ca magistrat, mi se interzice sa comentez dosare penale. Ma pot doar adresa CSM sau instantei de judecata, ceea ce am si facut. La acea emisiune nu a fost o critica simpla, a fost o defaimare. Daca eu ma bucur de imagine buna, inseamna ca pot fi calomniata de dimineata pana seara?”

Replica jurnalistului Razvan Savaliuc a fost: „Sunt jurnalist de 26 de ani. Cand doamna Kovesi a fost procuror general, am avut o relatie extraordinara”. In acel moment, sefa DNA a spus: „Nu e adevarat”.

Razvan Savaliuc a contrazis-o, spunand: „Am facut si schimb de fotografii. Pot publica fotografii in care stateam pe scaunul doamnei Kovesi. Doamna Laura Codruta Kovesi venea din zona anti-PSD. De cand am criticat regimul Basescu, am devenit un dusman al doamnei Laura Codruta Kovesi. Nu am facut-o mincinoasa pe doamna Kovesi, i-am spus sa termine cu minciunea privindu-l pe Traian Basescu si sa-l cerceteze. Daca eu am avut o opinie diferita, poate doamna Kovesi sa ma faca mincinos? Laura Codruta Kovesi este pasibila intr-o zi de pedeapsa pentru favorizarea infractorului. Laura Codruta Kovesi nu are dreptul din pozitia pe care o are sa sa razboiasca cu presa.”

Razvan Savaliuc a criticat-o pe sefa DNA pentru faptul ca in 2014 a anuntat printr-un comunicat DNA actiunea in instanta impotriva sa si a jurnalistilor Antena 3: „Doamna Kovesi a facut actiunea in instanta in nume personal. De ce a folosit Biroul de Presa al DNA in scop personal? Actiunea civila a fost trimisa si publicata la Hotnews.ro. Iar acea actiune a fost redactata de catre consilierul sau personal, judecatoarea Dana Titian. Cum a putut doamna Laura Codruta Kovesi sa isi puna consilierul personal sa ii redacteze o actiune?” Razvan Savaliuc a cerut magistratilor sa oblige DNA si pe Laura Codruta Kovesi la plata unor daune morale de 50.000 de lei.

Magistratii Curtii de Apel Pitesti au ramas in pronuntare asupra fondului apelului, o hotarare urmand a fi data pe 25 ianuarie. Cu o saptamana mai devreme, pe 18 ianuarie, instanta se va pronunta asupra cererii de stramutare a procesului, cerere formulata de catre avocatul Marius Arizan.

sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img