joi, 18 aprilie, 2024

KOVESI: anchetele DNA au “provocat o schimbare de mentalitati”

Distribuie:

Publicat:

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, respinge acuzatiile unor critici potrivit carora procurorii DNA ar “fabrica dosare politice”, remarcand in acelasi timp, intr-un interviu acordat AFP, o schimbare de mentalitati, in conditiile in care din ce in ce mai multi cetateni nu mai vor sa dea mita.

Intrebata ce raspunde celor care acuza DNA ca “fabrica dosare politice”, Kovesi a raspuns: “Raspunsul se gaseste in deciziile definitive ale justitiei. Este foarte dificil sa crezi ca un procuror care ‘fabrica’ dosare poate fi acoperit de mai multe instante si de mai multi judecatori”.

“O ingrijorare din acest punct de vedere nu este justificata”, a continuat Kovesi, explicand ca judecatorul doar supune acuzatiile analizei unor judecatori.

“Categoric, nu exista dosare fabricate de procurori”, a subliniat sefa DNA.

In opinia sa, “ceva s-a schimbat in Romania, in special din punctul de vedere al mentalitatilor”. Astfel, chiar daca numarul dosarelor a crescut in continuare, fiind practic dublu in raport cu perioada 2006-2007, aceste statistici arata si o crestere a eficientei DNA, crede Kovesi.

In opinia sa, anchetele DNA au “provocat o schimbare de mentalitati”. “In ultimii doi ani peste 85% din anchetele noastre au fost deschise in urma unor sesizari depuse de persoane sau de institutii. Cetatenii nu mai vor sa dea mita, din ce in ce mai multi functionari denunta fapte de coruptie, acest lucru arata ca suntem pe calea cea buna”, adauga Laura Codruta Kovesi.

Intrebata daca se teme de tentative de limitare a puterilor DNA, Kovesi a reamintit ca in ultimii trei ani s-au inregistrat in mod constant astfel de demersuri, dar, in urma interventiei societatii civile, aceste proiecte au putut fi stopate.

“Dar o dezbatere pe acest subiect exista in continuare, si de aici ingrijorarea noastra. Deoarece, pentru a putea lupta eficient impotriva coruptiei, avem nevoie de stabilitate. Daca legislatia este modificata (…), daca procurorii nu mai pot sa ancheteze diferite infractiuni, cu siguranta nu vom mai avea aceleasi rezultate. Doar curajul procurorilor si vointa lor de a-si duce la capat misiunea sunt ireversibile, nimeni nu va putea schimba asta”, a incheiat Kovesi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img