sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Kovesi sa aiba incredere in Justitie!

Distribuie:

Publicat:

Justitia e dreapta. Daca ai incredere in Justitie, ti se va face intotdeauna dreptate. Mai devreme sau mai tarziu. Totul e sa nu te indoiesti. Sa colaborezi cu Justitia si sa-ti probezi nevinovatia. Statul de drept functioneaza. Iar lupta anticoruptie trebuie sustinuta cu fervoare. Toate acestea si multe altele sunt expresii pe care le-am auzit insistent in ultimii ani. Sunt de fapt fetisuri ale statului politienesc. Iar astazi, mai precis maine, zeita luptei anticoruptie va incepe sa demonstreze ca, pentru ea, propozitiile pe care tocmai le-am enuntat nu sunt vorbe goale. Pentru moment, a inceput cu stangul.

Declarata in mod oficial susecta de catre procurorul de caz, intr-unul dintre cele 19 dosare penale in care este cercetata – ea sustine ca ar fi chiar 30 – doamna Laura Codruta Kovesi a inceput cu stangul. Ii acuza pe procurorii care o ancheteaza ca fac politie politica. Ca i-au inscenat o ancheta, pentru a-i bara ascensiunea la functia de sef al Parchetului European. Afirma ca nu crede in coincidente. Cum este posibil ca tocmai vineri, vinerea zilei de maine, cand are bilet de avion la Bruxelles, pentru auderile care au loc peste o saptamana, sa fie chemata pentru a da cu subsemnatul in calitate de suspect nu pentru una, ci pentru trei infractiuni? Abuz in serviciu, luare de mita, marturie mincinoasa. Este o operatiune facuta dinadins.

O sustin in forta, cu mic cu mare, toti tutarii fostului binom, lefegii din presa si din afara presei ai tandemului Maior-Coldea si proprii ei fani. In frunte cu inegalabilul Iulian Fota. Stiti cine. Fostul consilier prezidential al lui Basescu pe securitate si fostul sef al Colegiului National de Informatii al SRI, recent desfiintat pentru grave nereguli de catre Eduard Hellvig. Si ce propune Fota? Nici mai mult nici mai putin decat ca, dupa modelul aplicat in cazul lui Laszlo Tokes, cetatenii care cred in lupa anticoruptie sa incojoare cu lumanari in maini casa Laurei Codruta Kovesi. In semn de solidaritate pentru ea si de protest impotriva Justitiei nedrepte. In jurul carei case? Pentru ca Laura Codruta Kovesi are mai multe case.

Eu unul stiu – dar ei au sustinut contrariul in toti acesti ani, in frunte chiar cu Laura Codruta Kovesi – ca Justitia incepe si se termina in fata unui judecator. In consecinta Parchetul nu este egal Justitie. Este cel mult anticamera Justitiei. Dar, in nenumarate comunicate, atunci cand statea pe tronul DNA, doamna Laura Codruta Kovesi isi sfatuia victimele anchetelor facute de alde Onea sau alde Portocala sa aiba rabdare. Si incredere in Justitie. Pentru ca „procurorii DNA nu confectioneaza probe”. Ei nu nedreptatesc pe nimeni. Si nu fac niciodata politie politica. Iar cu increderea in suflet, cei investigati de DNA-ul condus pana mai ieri de doamna Kovesi trebuiau „sa-si probeze nevinovatia”. Nu procurorii aveau sarcina sa le probeze vinovatia, ci taman victmele anchetelor trebuiau sa faca operatiunea inversa.

Incepand de vineri, cand, cu sau fara alai de presa, cu sau fara lumanarile lui Fota, doamna Kovesi va incepe sa dea cu subsemnatul – daca intre timp nu se gripeaza mai rau – fosta sefa DNA va trebui, punct cu punct, conform fetisului pe care l-a sustinut in toata cariera ei, sa-si probeze nevinovatia. Sa probeze ca nu a actionat la comanda politica a lui Traian Basescu atunci cand a declansat operatiuea aducerii in tara a lui Nicolae Popa pentru a-l arunca dupa gratii pe Sorin Ovidiu Vantu si a-l umili public, de fapt fara vreu motiv, pe contracandidatul sau Mirea Geoana. Sa probeze ca nu i-a solicitat o suma consistenta de bani pentru transportul lui Popa in tara, de peste mari si tari, cu o aeronava nu de linie, ci de lux, a companiei Air Tiriac. Sa probeze ca nu a primit banii de la Ghita. Sa probeze ca nu a organizat in Romania un program turistic pentru o delegatie de procurori din Indonezia. Sa probeze ca nu a sarvarsit cu acest prilej vreun abuz in serviciu. Si ca nu i-a mintit pe procurori, atunci cand a declarat, inca in calitate de martor, ca nu are niciun fel de relatii personale cu „inculpatul” Sebastian Ghita. Si ca toate fotografiile, filmuletele si documentele puse la dispozitia procurorilor romani de catre acesta sunt false. Sa aiba Codruta incredere in Justitie si sa-si probeze incepand de vineri nevinovatia. Si, la nevoie, sa-l ia martor pe Traian Basescu. Si ma astept ca succesorul acestuia, Klaus Iohannis, sa iasa la rampa sa o faca pe Codruta „penala”, si asta fiindca si Iohannis are incredere deplina in Justitie. Si fiindca Kovesi stie atat de multe despre Justitie, pe care a mesterit-o multi ani, ea are chiar toate argumentele pentru a avea deplina incredere in procurori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img