marți, 23 aprilie, 2024

Kremlinul, lăsat în ofsaid de un aliat tradițional: Kazahstanul acuză Rusia de ‘un ton nepotrivit’ și refuză expulzarea ambasadorului ucrainean

Distribuie:

Publicat:

Autoritățile Kazahstanului, fostă republică sovietică, au respins miercuri o cerere a Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei din cauza comentariilor despre uciderea rușilor, mustrând totodată administraţia de la Moscova pentru ceea ce au numit "un ton nepotrivit între partenerii strategici egali", scrie Reuters, potrivit Rador.

Legăturile Rusiei cu Kazahstanul și alte state dintre fostele aliate sovietice au devenit tensionate în timpul războiului din Ucraina, în special din cauza încercărilor președintelui Vladimir Putin de a renunța la acordurile de frontieră post-URSS din estul țării. Tensiunile au luat amploare după ce ambasadorul Ucrainei la Astana, Petro Vrublevski, a declarat în august, într-un interviu acordat unui blogger local, referindu-se la războiul din Ucraina, că "cu cât ucidem mai mulți ruși acum, cu atât copiii noștri vor trebui să ucidă mai puțini".

Rusia a cerut Kazahstanului să-l expulzeze pe diplomat ca răspuns, dar administraţia de la Astana a cerut în schimb autoriăţilor de la Kievului să-l înlocuiască, pe motiv că declaraţiile diplomatului sunt inacceptabile pentru o țară cu o mare minoritate etnică rusă. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marți că Moscova este "revoltată" de faptul că dl Vrublevski se află încă la Astana și l-a convocat pe ambasadorul kazah.

Continuarea pe stiriepsurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img