joi, 28 martie, 2024

László Borbély: Aş dori o zi fără breaking news negative în Romani

Distribuie:

Publicat:

Aş dori în România o zi fără breaking news negative sau cu numai două-trei ştiri negative şi mai multe pozitive şi, evident, nu presa este de vină pentru că aceasta lucrează cu materialul clientului, a declarat miercuri László Borbély, consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), în cadrul evenimentului PRIA Environment.

"Aş dori în România o zi fără breaking news negative sau doar două-trei negative şi mai multe pozitive. Evident, nu e de vină presa, pentru că presa lucrează cu materialul clientului. Sper să ne mai întâlnim şi să spunem că avem o viaţă durabilă, să zâmbim mai mult. Sper să ne vedem nu numai în lumea virtuală, ci mai mult în cea reală. Mai avem multe de făcut în privinţa economiei circulare şi nu numai", a spus Borbély.

Potrivit oficialului, în prezent, Guvernul lucrează la revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă, fiind important nu numai să se dea mesaje clare "ci şi să facem ceva".

"Conduc acest departament în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi încercăm să revizuim strategia de dezvoltare durabilă. Ce facem în continuare în Uniunea Europeană şi, evident, în România, după 2020, până în 2030. România trebuie să răspundă unei provocări în 2019 când va prelua preşedinţia Consiliului European al Uniunii Europene. Este anul când se finalizează Brexit-ul. Noi avem o declaraţie foarte bună a Parlamentului care a obligat Guvernul să facă unele demersuri, printre altele s-a înfiinţat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu nouă oameni sufletişti care lucrează la revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă. Este important nu numai să dăm mesaje clare, ci şi să facem ceva. După ce strategia va fi adoptată de către Guvern, greul abia după aceea va începe", a menţionat consilierul de stat.

László Borbély a susţinut, totodată, că marea provocare pentru România, în general, este să poată o relaţie interinstituţională, iar prin intermediul unui proiect european să fie creată o reţea de experţi în dezvoltare durabilă.

"Avem cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, iar cea care este legată cel mai mult de economia circulară se referă la ODD 12 legată de producţia şi consumul durabile şi responsabile. Trebuie să avem un dialog cu zona de business. Marea provocare pentru România, în general, este să putem crea acea relaţie inter-instituţională care să însemne atingerea celor 169 de ţinte din strategie. Timp de zece ani, din păcate nu s-a reuşit, trebuie să recunoaştem. Avem un proiect european de circa 11 milioane de lei prin care vom crea o reţea cu 2.000-3.000 de oameni ce vor ocupa funcţia de expert în dezvoltare durabilă şi care trebuie să ştie ce trebuie să facă. Va dura cam un an de zile implementarea acestui proiect, nu va fi de pe azi pe mâine. Avem cadrul general şi stă în puterea noastră să rezolvăm problemele", a subliniat Borbély.

PRIAevents organizează, miercuri, o conferinţă de specialitate dedicată problematicilor de mediu din România, la care şi-au anunţat participarea reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor şi ai comunităţii ştiinţifice, precum şi lideri comunitari.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img