marți, 16 aprilie, 2024

La Barlad foamea si lipsa civilizatiei sunt tratate de autoritati cu servicii GOLD la SPA

Distribuie:

Publicat:

La Barlad oamenii nu au dupa ce bea apa, merg prin noroaie, nu au canalizare si nici locuri de munca, dar sunt invitati la SPA. Aici ii asteapta servicii GOLD. Asta a pregatit PSD pentru barladeni.  Autoritatile au avut bani pentru un centru SPA nefunctional, dar nu au gasit fonduri pentru spitalul public

Un pachet Gold costă 120 de lei (o zi la piscină, saună umedă şi uscată, acces la camera de relaxare, 30 de minute de presoterapie şi 15 minute masaj facial), iar pachetul Silver, de 80 de lei, include, pe langă accesul la piscină, saună şi camera de relaxare, un masaj anticelulitic sau de relaxare. Contribuabilii de rand vor putea să facă şedinţe de kinetoterapie de grup la preţ cuprins intre 3-8 lei/procedură, o consultaţie de evaluare cu preţul cuprins intre 20-24 lei etc. Un pachet cu două proceduri de recuperare va costa 40 de lei, iar preţul pentru proceduri kineto (27 proceduri specifice: galvanizare, ionizare, curenţi inteferenţiali, curenţi de inaltă şi joasă frecvenţă, ultrasunete etc) variază intre 3 şi 8 lei.

Cand vine vorba de dat bani pentru spitalul public, autoritatile din Barlad spun tot timpul ca nu au de unde. Ca sa nu se ajunga la colaps Consiliul Local a facut in asa fel incat, de-a lungul anilor sa aloce sume infime pentru spital. Pentru reconsolidarea unitatii sanitare barladene de pilda, de la bugetul local trebuia achitata inca de acum trei ani o cota de cofinantare. Nu a fost insa achitata nici pana in ziua de azi. In ultima sedinta de CL din luna in curs a fost aprobata suma de 382.560 lei, bani ce fac parte din cota de cofinantare corpurilor C, D si E ale Spitalului Municipal de Urgenta Barlad. Lucrarea inceputa in 2009, trebuia sa fie incheiata in 2011. Acest lucru nu s-a intamplat insa. In total autoritatile barladene trebuiau sa achite un million de lei pentru spital. Asta deoarece 7 milioane au venit de la ministerul Sanatatii, iar 4.5 milioane de la Banca Mondiala. Nu au fost niciodata bani pentru spital, dar s-au gasit fonduri pentru realizarea unui centru SPA. Aproape 2,8 milioane lei. Ce mai conteaza daca bolnavii nu au conditii minime in spital atata vreme cat se pot trata la SPA. Aceasta este de altfel mare realizare din mandatele de primar ale social democratului Constantin Constantinescu. Este un exemplu clasic de risipa a banului public, pe langa multe altele inregistrate numai in judetul Vaslui. La Barlad municipalitatea a cheltuit un milion de euro pentru un centru SPA intr-un oras in care nu exista canalizare, nici macar asfalt pe toate strazile.

Centru SPA nefunctional

Centrul SPA construit de primaria din Barlad, judetul Vaslui, cu aproape un milion de euro sta cu lacatul pe usa, desi este gata. Municipalitatea nu a reusit sa incheie contracte de colaborare cu medici specialisti. “Aparatul costa in jur de 15.000 de euro. Este un aparat automat. Odata programat, el isi face treaba singur”, arata un responsabil al centrului. Lipseste insa omul care face programarea, asa ca aparatul de 15.000 de euro sta nefolosit. La centrul SPA, locuitorii din Barlad ar urma sa beneficieze de kinetoterapie, laser, magneto-terapie sau bai galvanice. in plus, ar urma sa aiba la dispozitie sali de fitness, aerobic, piscine si sauna. Dar terapia presupune terapeuti. „Din cinci asistenti nu am reusit sa incadram decat doi. Salariile sunt din structura institutiilor publice,1.200 de lei brut un asistent kinetoterapeut”, spune Vasile Ciochina, directorul Directiei de Piete din cadrul Primariei Barlad. Proiectul centrului SPA din Barlad a fost de la inceput unul controversat pentru ca primaria a luat trei milioane de euro cu imprumut, pentru 26 de ani, ca sa realizeze acest centru, dar si un cinematograf 3D. Asta in conditiile in care in Barlad sunt strazi neasfaltate sau fara canalizare. Din pacate Barladul nu este singurul oras in care banii sunt cheltuiti doar ca sa fie cheltuiti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img