joi, 28 martie, 2024

La ce riscuri e supus un copil nascut de o adolescenta

Distribuie:

Publicat:

Un nivel scazut al calitatii vietii, saracia, somajul, dar si lipsa unei educatii sexuale sunt principalele cauze care determina aparitia sarcinii la adolescente. La nivel european, Romania ocupa primul loc in cazul femeilor insarcinate sub 20 de ani. 

Factorii care influenteaza aparitia sarcinii la adolescente:  Lipsa resurselor financiare, a posibilitatilor de dezvoltare profesionala, dar si lipsa unei stabilitati emotionale sunt principalii factori care influenteaza aparitia sarcinii la adolescente. “Nasterile la adolescente sunt mult mai frecvente in comunitatile cu o rata crescuta a divorturilor, cu un nivel scazut de incredere si coeziune sociala, somaj, saracie si criminalitate crescute” (dr. Sever Cristian Oana, medic primar, Medicina de Familie). Adolescentele care nu au incredere ca se pot dezvolta profesional si emotional si ca pot stabili o relatie stabila cu un viitor partener sunt printre cele mai predispuse sa aiba o sarcina la o varsta sub 20 de ani, conform sociologului Kristin Luker. Absenta tatalui din dezvoltarea copiilor este o alta cauza pentru care fetele se pot simti instabile emotional si isi pot incepe viata sexuala mult mai devreme.

La ce riscuri este supus un copil nascut de o mama adolescenta: In vederea protejarii de o sarcina in adolescenta, atat fetele, cat si parintii ar trebui sa stie riscurile majore care pot afecta buna dezvoltare a copilului. In cazul sarcinilor adolescentelor, creste riscul de deces infantil si posibilitatea ca acesti copii nascuti de mame adolescente sa se confrunte cu o situatie scolara dificila si chiar cu situatii grave de criminalitate juvenila. “Copii nascuti din mame adolescente au o probabilitate mult mai mare sa fie prematuri, cu greutate mica la nastere, cu risc mai mare de deces infantil, iar cand cresc risca sa aiba esec scolar, sa practice criminalitatea juvenila si sa devina parinti adolescenti la randul lor.” (dr. Sever Cristian Oana).

Situatia sarcinilor la adolescente la nivel european: Aproximamtiv 16 milioane de fete sub 18 ani nasc in fiecare an. 90% dintre fetele care au o sarcina la varsta adolescentei si sunt casatorite fac parte din tarile in curs de dezvoltare, conform unui comunicat al Institutului Est European de Sanatate a Reproducerii. Romania se afla pe primul loc in Europa cu cel mai mare numar de mame tinere sub 20 de ani. Elvetia se afla pe ultimul loc cu un procent de 1,1% Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia si Ungaria ocupa un loc intermediar cu un procent de 5%.

Sarcina la adolescente-o problema a drepturilor omului:  O educatie sexuala adresata tinerilor la nivel global, indiferent de gradul de dezvoltare economic al tarii, reprezinta o masura esentiala pentru a reduce numarul de sarcini la adolescente.  O a doua masura are in vedere servicii de sanatatea reproducerii performante care sa le ofere tinerilor informatiile necesare asupra riscurilor cauzate de o sarcina in adolescenta.

 “Adolescentilor si tinerilor trebuie sa le fie furnizata o educatie sexuala comprehensiva adecvata varstei lor pentru a putea dezvolta cunostinte si abilitati necesare pentru a-si putea proteja sanatatea de-a lungul vietii. (…) La nivel local, comunitatile trebuie sa asigure infrastructura pentru ca aceste servicii de sanatatea reproducerii sa fie furnizate intr-o maniera sensibila si prietenoasa tinerilor” (dr. Babatunde Osotimehin, Director Executiv, Fondul ONU pentru Populatie).  Sarcina la adolescente si implicatiile pe care le are asupra copilului dar si a mamei si a societatii este un punct dezbatut in Raportul Mondial pentru Populatie al Fondului ONU pentru Populatie, care va fi lansat pe 23 octombrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img