miercuri, 24 aprilie, 2024

La Cernobal a fost distilata votca Atomik

Distribuie:

Publicat:

La Cernobal a fost distilata in premiera votca Atomik, primul produs de consum obtinut in zona de excludere. ”Este singura sticla existenta, tremur cand o ridic”, a spus profesorul Jim Smith, referindu-se la votca obtinuta din cereale. Votca artizanala, obtinuta din cereale si apa din zona de excluziune de la Cernobal, este primul produs de consum care provine din zona abandonata aflata in jurul centralei nucleare avariate. Echipa a inceput proiectul votcai prin cultivarea de culturi la o ferma din zona respectiva. ”Ideea noastra a fost sa utilizam secara pentru a produce o bautura spirtuoasa”, potrivit echipei. La fel ca profesorul Smith, de la University of Portsmouth, Marea Britanie, echipa din spatele bauturii spirtuoase este formata din cercetatori care lucreaza de multi ani in zona de excludere, studiind modul in care terenul isi revine dupa accidentul nuclear catastrofal din 1986.

Acestia spera sa foloseasca profitul obtinut din vanzarea produsului pentru a ajuta comunitatile din Ucraina care sunt inca afectate de impactul economic al dezastrului. ”Nu este mai radioctiva decat oricare alta votca. Orice chimist va va spune, cand distilezi ceva, impuritatile raman in produsul rezidual. Asa ca am luat secara usor contaminata si apa din panza freatica de la Cernobal si le-am distilat. I-a rugat pe prietenii nostri de la Southampton University, care au un laborator de analiza radioactiva extraordinar, daca pot depista radioactivitate. Nu au gasit nimic, totul a fost sub limita detectabila ”, a spus profesorul Smith.

Dr Ghenadi Laptev, cercetator la Institutul Hidrometeorologic din Ucraina, in Kiev, este membru fondator al Chernobyl Spirit Company (Compania de Bauturi Spirtuoase Cernobal). Acesta a explicat ca boabele de secara si bautura spirtuoasa rezultata arata cum o parte din teren ar putea fi utilizat in mod productiv. "Nu trebuie sa abandonam pur si simplu terenul. Il putem folosi in diverse moduri si putem produce ceva care va fi lipsit total de radioactivitate”, a afirmat Laptev. Partial pentru ca un produs distilat curat poate fi obtinut din cereale contaminate. Dar, potrivit lui Smith, acest proiect are rolul sa mearga dincolo de a fabrica o bautura cu o motivatie de vanzare unica. Acesta spera sa vanda votca pentru a oferi sprijin comunitatilor din jurul zonei de excluziune. In timpul activitatilor sale la Cernobal din anii 1990, Smith a fost impresionat de modul in care conditiile economice ale ucrainenilor au ramas foarte dificile, in timp ce terenul si-a revenit treptat.

”Sunt zone cu radioactivitate puternica in zona de excludere, dar in marea majoritate nivelul este mai scazut decat gasesti in alte zone ale lumii cu radiatii naturale relativ mari”, a spus profesorul. In opinia sa, problema pentru majoritatea oamenilor este ca nu au o dieta corecta, servicii bune de sanatate, locuri de munca si investitii. Scopul vanzarii votcai artizanale si a a eventualului profit este de a permite echipei de cercetatori sa distribuie majoritatea banilor comunitatilor locale. Restul banilor vor fi reinvestiti in afacere, desi profesorul Smith spera sa ofere echipei un venit pentru a lucra part time la proiectul bauturii spirtuoase in scop social. ”Pentru ca acum, dupa 30 de ani, cred ca cel mai important lucru in regiune este dezvoltarea economica, nu radioactivitatea”, a adaugat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img