vineri, 19 aprilie, 2024

La fel ca Romania, Italia se lauda ca economia isi va reveni puternic in trimestrul 3

Distribuie:

Publicat:

PIB-ul Italiei se va redresa puternic în trimestrul trei din 2020, urmând să înregistreze o creştere de aproape 15%, a afirmat duminică ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, într-un interviu acordat publicaţiei La Repubblica, transmite Reuters.

Declinul de 12,4% al economiei italiene în trimestrul doi din 2020, anunţat de Institutul Naţional de Statistică (Istat), este uşor mai redus decât se aştepta Guvernul, a explicat Gualtieri, scrie agerpres.ro.

"Redresarea economiei în trimestrul trei din 2020 va fi uşor mai scăzută decât 15% dar credem că nu va fi departe de această cifră", dar evoluţia depinde de cum va evolua economia mondială şi pandemia de coronavirus (COVID-19), a declarat ministrul italian al Economiei.

Acesta a anunţat că Guvernul de la Roma intenţionează să reducă anul viitor impozitul pe venit (IRPEF).

Vineri, autorităţile italiene au aprobat un nou pachet de stimulare, menit să ajute economia să depăşească efectele pandemiei, în valoare de 25 miliarde de euro. Noul pachet vine în plus faţă de măsurile adoptate deja de Guvernul de la Roma pentru sprijinirea companiilor şi afacerilor, în valoare de aproximativ 75 miliarde de euro.

Cheltuielile suplimentare vor necesita noi împrumuturi şi vor duce la un deficit bugetar de peste 11% din PIB, faţă de 10,4% din PIB, previzionat în aprilie de autorităţile de la Roma. Datoria publică ca procent din PIB ar urma să crească la aproape 160% anul acesta.

Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 11,2%, a previzionat recent Comisia Europeană. Ar fi cel mai sever declin în rândul celor 27 de state membre UE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img