marți, 23 aprilie, 2024

La multi ani, PS Petru Gherghel!

Distribuie:

Publicat:

In ziua de 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea, prin decretul nr. 123 al Sfintei Congregatii pentru Episcopi, l-a numit pe pr. Petru Gherghel, in varsta de 38 de ani, la carma Diecezei de Iasi. La 4 aprilie 1978, pastorul diecezei a luat in primire mandatul. Se implinesc 41 de ani de la acel moment. Este o buna ocazie de a-i multumi lui Dumnezeu si de a ne ruga pentru acela care sta in fruntea diecezei.

Cand Preasfintitul a fost numit ordinarius era perioada dictaturii comuniste. Statul nu recunostea in tara decat doua dieceze: Bucuresti si Alba-Iulia. Prin urmare, Dieceza de Iasi nu exista oficial ca teritoriu bisericesc, iar functionarea normala a structurilor specifice unei episcopii era practic imposibila. Mai tarziu, dupa 12 ani, la 14 martie 1990, Mons. Petru Gherghel a fost ales si numit episcop de Iasi de catre papa Ioan Paul al II-lea. Consacrarea a fost oficiata la Seminarul din Iasi, la 1 mai 1990, de actualul cardinal Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. Aniversarul este si o ocazie de a rememora bucuriile pe plan spiritual, educativ si administrativ care reprezinta motive de aducere de multumire: scolile de formare, seminariile, preotii, familiile de calugari, actiunile socio-caritative, asociatiile de tineri si copii, scolile teologice, liceele catolice, publicatiile cu caracter religios si formativ, familiile, numirea unui episcop auxiliar, Sinodul diecezan, construirea noii catedrale, a seminarului si a numeroase biserici etc.

Actualmente, Dieceza de Iasi are 157 de parohii cu peste 200.000 de catolici in aproape 70.000 de familii. In dieceza sunt 285 de preoti diecezani, 97 lucreaza in afara diecezei, 115 preoti calugari; de asemenea: 24 de calugari (fara preoti) si 403 calugarite. Dieceza are 140 de seminaristi diecezani si 177 seminaristi calugari, 37 de institutii de educatie, 37 de institute de caritate si de binefacere. (Cf. Almanahul "Presa Buna" 2018, Ed. "Presa Buna", 2018, p. 249)

Ne alaturam felicitarilor si rugaciunilor PS Aurel Perca, ale tuturor preotilor, persoanelor consacrate si credinciosilor din dieceza pentru a-i spune impreuna cu cititorii nostri: La multi si binecuvantati ani! Il rugam pe Domnul sa-l pastreze in sanatate pe episcopul nostru, sa-l ajute ca, prin viata sa, prin cuvant si rugaciune, sa fie mereu un adevarat pastor pentru turma pe care Dumnezeu i-a incredintat-o.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img