News Flash:

La multi ani, “TRANDAFIR DE LA MOLDOVA” HUSI.

1 Noiembrie 2014
4283 Vizualizari | 0 Comentarii
Astazi, 1 noiembrie, ansamblul folcloric de prestigiu din municipiul Husi” Trandafir de Moldova” implineste frumoasa varsta de 15 ani de la infiintare.

“La sfarsitul anului 1999, la data de 1 noiembrie s-a infiintat la Husi Ansamblul Folcloric” Trandafir de la Moldova”. Initiativa apartine actualului dirijor si coregrafului, respectiv Valerica Petraru si VIrginel Solomon, la care s-au adaugat, imbratisand aceasta idee, directorul Casei de Cultura” Alexandru Giugaru” din localitate, d-l Sergiu Gaina si George Iliescu.

Ansamblul “Trandafir de Moldova “din Husi, prezinta pe scena, in special, manifestari folclorice ale provinciei istorice in care este situat municipiul Husi, adica zona Moldovei. Costumul dansatorilor impresioneaza prin simplitatea sa aparenta, care ascunde de fapt un deosebit rafinament. Ornamentele sugereaza armonia si seninatatea, precum si buna dispozitie proprie moldovenilor, dorinta de puritate, deoarece in costumatia zonei predomina culoarea alb.

Dansurile populare se pot imparti in alte doua mari categorii: horele, care sunt lente, interpretate in cerc si sugereaza prin miscarea dansatorilor rotatia soarelui, a lunii si a stelelor de pe cer; a doua categorie cuprinde aspecte mai variate, respectiv sarba si jocurile de perechi. Dansurile sunt acompaniate de orchestra in componenta specifica zonei noastre, avand un numar nu prea mare de instrumentisti,” a declarat Virginel Solom, coregraful Ansamblului Folcloric “Trandafir de la Moldova”.

Ansamblul Folcloric husean” TRANDAFIR DE LA MOLDOVA” a participat la emisiuni televizate in direct, documentare dedicate special ansamblului nostru:

- In anul 2000 a participat la Festivalul International de Folclor” Pestisorul de Aur”, Tulcea.
- In anul 2001 a participat la Festivalul International de Folclor” Ana LUgojana”
- In anul 2002 a participat la Festivalul International de Folclor de la Karsyaka-Turcia, cucerind Trofeul Festivalului.
- In anul 2002 a participat la Festivalul International de Folclor” Flori alese de pe Crisuri”, Oradea.
In anul 2003 a participat la Festivalul International Castroreale, Sicilia-Italia.

Si aceste exemple se pot reda pana la ora actuala cand, mandrii huseni de la Ansamblul Folcloric “Trandafir de la Moldova” au participat la Festivalul National de Folclor” CANT SI JOC PE PLAI STRABUN”, care s-a desfasurat la Zalau, Romania, in perioada 22-23 octombrie, acestia reusind sa cucereasca si aici atat un trofeu, cat si nenumarate laude.

Competitia a fost stransa, deoarece la acest Festival au participat trupe precum:

- Ansamblul Folcloric de Copii si Tineret” Columna” din Zalau, judetul Salaj.
- Ansamblul Folcloric Studentesc” Mugurelul” din Cluj Napoca
- Ansamblul Artistic Profesionist” Porolissum” Zalau, jude Salaj.
- Ansamblul National” Transilvania” din Baia Mare, jud Maramures.
Ansamblul Profesionist “Banatul” din Timisoara” jud. Timis.

Desi nu are nici un sprijin financiar consistent, Ansamblul Trandafir de la Moldova” reprezinta cu mandrie, prin forta proprie, municipiul Husi, in toate colturile lumii. Poate ca intr-o zi, mai marii orasului husean se vor gandi si vor investi in cultura si arta.

Cotidianul BUNA ZIUA VASLUI le doreste tot binele din lume, sanatate si spor la munca, pentru a putea merge in continuare in tara, dar si in lume pentru a reprezenta cu mandrie si caracter, municipiul Husi.

Duminica ora : 13:00. Va invitam sa urmariti pe programul HORA TV, dansatorii din Ansamblul Trandafir de la Moldova, care ne-au facut mandri la concursul national " Hora Din Strabuni" la Zalau. Va uram vizionare placuta !

1 noiembrie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020115 (s)