joi, 25 aprilie, 2024

La noapte, trecem la ora de vara. Unele tari nu mai schimba ceasul ca sa nu provoace stres

Distribuie:

Publicat:

In acest weekend, in noaptea de sambata, 30 martie, spre duminica, 31 martie, se schimba ora. Romania trece la ora oficiala de vara 2019, iar ceasurile se vor da inainte cu o ora. Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00. Ziua de 31 martie va fi cea mai scurta zi din anul 2019, avand practic 23 de ore. In perioada orei de vara din 2019, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. In noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, vom reveni la ora de iarna.

Ce se intampla cu orarul in transporturi
Trecerea la ora de vara nu modifica mersul trenurilor in vigoare, circulatia urmand a se efectua conform orarului prevazut in mersul trenurilor.  Trenurile de calatori vor circula dupa ora actuala (de iarna) pana in noaptea de 30/31 martie, la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. Dupa ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara. Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 3.00, care devine ora 4.00, isi vor continua mersul pana la statia de destinatie, iar in cazul in care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare in intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca in ordinea rangului. Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi de duminica, 31 martie, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa graficele din mersul de tren in vigoare.

De ce a fost introdusa ora de vara
Introducerea orei de vara a avut ca scop cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui si a fost extrem de avantajoasa pentru cei care lucrau pe vremuri in agricultura.  Americanul Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, intr-o satira, in care mentiona ca s-ar realiza o economie de lumanari prin folosirea luminii de dimineata a soarelui. Ideea folosirii orei de vara este atribuita insa neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a sustinut ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele si a venit cu aceasta idee in 1895. In 1979, Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE. La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vara se face similar in toate statele, in aceeasi zi.  Schimbarea orei a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia. In Romania, schimbarea orei a fost introdusa prima data in anul 1932. 

Efecte asupra organismului ale trecerii la ora de vara
Trecerea la ora de vara ne poate afecta, dar nu pe termen lung, in cazul tinerilor si oamenilor sanatosi. In schimb, persoanele care sufera de anxietate si depresie, precum si varstnicii ar putea simti un disconfort crescut ca urmare a acestei modificari. De asemenea, atunci cand se schimba ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimti mai intens modificarea. Ele pot avea nevoie de o perioada mai mare de acomodare, pana cand se obisnuiesc sa se trezeasca zilnic mai devreme cu o ora.

Pana cand mai schimbam ora? Decizia Parlamentului European
Parlamentul European a votat in aceasta saptamana un document pentru renuntarea la practica de schimbare a orei de doua ori pe an incepand cu 2021. Statele care decid sa mentina permanent ora de vara vor face ultima modificare in acest sens in ultima duminica din martie 2021, iar cele care prefera sa ramana la ora de iarna (ora standard) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021. Tarile Uniunii Europene trebuie sa informeze Comisia asupra alegerii lor pana anul viitor, in aprilie, apoi sa se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale sa nu afecteze functionarea pietei unice. Propunerea de renuntare la schimbarea orei a aparut in 2018 si ar fi trebuit sa intre in vigoare anul acesta, dar unele tari europene s-au opus.

Sistemul orei de vara si de iarna presupune  o ajustatare cu o ora a ceasurilor in fiecare primavara si toamna. La ora de vara, ceasul de da inainte cu o ora (ora 3:00 devine ora 4:00), in timp ce la ora de iarna operatiunea e inversa, ceasurile se dau inapoi cu o ora si ora 4:00 devine ora 3:00. Proiectul de lege a fost adoptat in Parlamentul European cu 410 voturi pentru, 192 impotriva si 51 de abtineri, iar intrarea in vigoare a acestuia a fost amanata din 2019 in 2021. Parlamentarii mai vor ca statele UE si Comisia Europeana sa isi coordoneze deciziile pentru a se asigura ca aplicarea orei de vara in unele tari si a orei de iarna in altele sa nu perturbe piata interna.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img