News Flash:

La ultima intalnire organizata de premierul Dacian Ciolos cu autoritatile locale din zona Moldovei, judetul Vaslui a fost reprezentat de prefectul Daniel Olteanu si senatorul Nelu Tataru

6 Iulie 2016
1431 Vizualizari | 0 Comentarii
De la Consiliul Judetean nu a perticipat nimeni, semn ca strategia de dezoltare a judetelor din aceasta zona nu se afla pe lista de prioritati a conducerii acestei institutii.

Prefectul de Vaslui, Daniel Olteanu e convins situatia in care se afla judetul nu e una din care sa se poata iesi usor. Un declinaj intre zone va ramane, crede el, din moment ce el a fost mentinut ani la rand .

„O strategie economica nu se poate intocmi pe plan local, aici vorbim de politici de dezvoltare care intra in atributiunile autoritatilor centrale, de strategii pe termen mediu si lung la care noi participam cu date, cu statistici, dar pe care nu le putem intocmi propriu-zis”, a declarat Daniel Olteanu.

Se tot vorbeste de o Strategia economica viabila a judetului Vaslui, dar concret rezultatele nu se vad. Asta in conditiile in care in zona Moldovei sI in principal in judetul Vaslui, saracia este cuvantul de ordine. De-a lungul anilor autoritatile s-au multumit doar sa poarte discutii sI sa participle la tot felul de intalniri care aveau drept tema o strategie de dezvoltare. SI cu atat s-a ramas. Oamenii de afaceri ai zonei sustin ca un drum strategic de legatura cu partea de vest a tarii, o deschidere spre Transilvania si implicit spre Occident nu exista, deoarece Moldova nu este inca legata de restul tarii cu o autostrada. Mediul de afaceri cere insistent de cativa ani incoace masuri speciale pentru dezvoltarea Vasluiului, pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca.

 Printre altele ar fi oportuna reinfiintarea scolilor de meserii, care sa scoleasca forta de munca pregatita pentru piata, la declararea Vasluiului ca zona defavorizata sau relaxarea fiscala, toate sunt vazute ca solutii care ar duce la un nivel crescut de viata intr-o zona recunoscuta pentru saracie si somaj.

„De ani de zile tot spunem ca nu e suficient sa analizam cifre, trebuie sa facem ceva concret cat mai repede, pentru ca se duce totul de rapa. Putinii oameni de afaceri care sunt in Vaslui rezista greu pe piata, nu au facilitati, nu gasesc forta de munca pregatita. in acelasi timp oamenii dse plang de somaj. Trebuie o corelare a cursurilor de calificare cu cerintele de pe piata muncii. Nu e in regula sa pregatim frizeri si operatori de calculatoare, cand pe piata e nevoie de zidari, de prelucratori prin aschiere, de fierar-betonisti. Cine mai pregateste oamenii in aceste meserii? Nimeni. si apoi tot noi stam si ne lamentam. E timpul sa actionam, pentru de statistici ne-am saturat”, spune presedintele Asociatiei Patronale a IMM-urilor, Ovidiu Copacinschi.

O strategie de dezvoltare pentru zona Vasluiului este cu atat mai necesara, avand in vedere ca datele economice ale ultimilor ani arata dezastrul dintr-un judet depopulat, in care de munca mai au doar bugetarii si cativa angajati din sistemul privat. Tinerii pleaca in marea lor majoritate in alte judete sau chiar in afara tarii, fara ca exodul sa poata fi oprit. Cel mai mare angajator din judet este de ani buni de zile Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui. Astfel statul plateste saracia pe care el insusi o intretine, iar din cercul vicios in care se afla judetul e greu de iesit. „Nu cred ca avem noi vreo putere sa schimbam radical lucrurile. Nu e vorba de o politizare a acestei situatii, dar nu trebuie sa fim ipocritI sI trebuie spus ca totul tine de politic pana la urma si trebuie sa recunoastem ca nimeni nu a facut mare lucru pentru Vaslui, indiferent de culoarea politica. Noi cerem facilitati fiscale, strategii economice bazate pe date concrete, solutii pe termen mediu si lung. Vrem sa nu se mai instraineze terenurile, vrem sa nu mai avem oameni de afaceri garboviti de atatea taxe si impozite, vrem sa vedem ca cineva stimuleaza investitiile in aceasta zona, care este una foarte importanta, avand in vedere ca este plasata la granita Uniunii Europene”, a declarat presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Vaslui, Ionel Constantin.


consiliul judetean daniel olteanu ovidiu copacinschi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0709 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023087 (s)