vineri, 19 aprilie, 2024

Lac de culoarea smaraldului, langa Brasov. Comoara naturala din satul Racos despre care putini stiu

Distribuie:

Publicat:

In lipsa promovarii sau a investitiilor, locuri de o frumusete rara din Romania raman bine ascunse intre vai si dealuri! Intr-un sat aflat la doar o ora de mers cu masina de Brasov, exista o adevarata comoara naturala. In aceeasi arie protejata se afla ultimul vulcan care a erupt in Romania, un lac de culoarea smaraldului inconjurat de dealuri, dar si coloane imense de roci vulcanice.

Aventura incepe chiar din satul Racos. Acolo, turistii strabat stradute inguste, marginite de case sasesti. La iesirea din sat, pe un drum pietruit, cu masina sau pe jos, in cel mult 15 minute ajungem la Complexul Geologic Racos. Doua indicatoare ne anunta ca aproape am ajuns, dar si ca drumurile se despart. Cararea din stanga ne duce pasii spre Lacul de Smarald si spre ultimul vulcan care a erupt vreodata in Romania. Un ansamblu de culori defineste acum spatiul.

Ultimul vulcan care a erupt in Romania, langa lacul de smarald

De la negru intens, gri, rosu aprins sau galben lutos, iar vegetatia crescuta aici nu face altceva decat sa insufleteasca locul dominat de zgura si cenusa. In muntii Persani au avut loc foarte multe eruptii vulcanice, incheiate acum 500 de mii de ani.

Printre dealurile Racosului, gasim o alta capodopera a naturii, lacul de smarald. Lacul s-a format intr-o fosta cariera, iar dupa ce exploatarea a fost oprita, ape de la ploi si de la topirea zapezilor. Lacul are 10 metri adancime, iar denumirea ii provine de la culoarea superba de smarald a apei.

Complexul Geologic Racos este declarat arie protejata din anul 2005. Pana atunci insa materialul vulcanic de aici a fost exploatat. Ba chiar s-a folosit si la ridicarea Cetatii Rupea si a Castelului din Racos, o constructie medievala ce dateaza din 1664.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img