vineri, 29 martie, 2024

Lantul de aprovizionare dintre Irlanda de Nord si Marea Britanie este pe cale sa se prabuseasca, din cauza reglementarilor post-Brexit

Distribuie:

Publicat:

 

Asociaţia Transportatorilor Rutieri (RHA) din Irlanda de Nord a avertizat, sâmbătă, că lanţul de aprovizionare cu Marea Britanie este pe cale să se prăbuşească, din cauza reglementărilor post-Brexit, transmite Reuters.

Într-o scrisoare trimisă ministrului Cancelariei primului ministru, Michael Gove, RHA afirmă că unele sectoare ”au probleme enorme” cu noile reguli, complexe, la numai o săptămână şi ceva după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit news.ro.

În timp ce Marea Britanie nu mai face parte din piaţa unică şi uniunea vamală, Irlanda de Nord se află cu câte un picior în fiecare tabără, parte a teritoriului vamal al Marii Britanii, dar şi aliniată pieţei unice a bunurilor a UE.

Noile reguli au dus la golirea rafturilor din magazine în această săptămână, magazinele având dificultăţi să importe produse proaspete din Marea Britanie, în timp ce producătorii au raportat că tirurile nord-irlandeze nu au putut să traverseze Marea Irlandei din cauza dificultăţilor legate de declaraţiile vamale.

Potrivit RHA, liniile de aprovizionare cu materii prime din Marea Britanie au fost restricţionate din cauza schimbării reglementărilor, iar fabricile au raportat probleme de aprovizionare serioase, inclusiv incapacitatea de a respecta contractele de aprovizionare a magazinelor.

Asociaţia l-a avertizat pe Gove să introducerea unor dintre cele mai complexe proceduri vamale din lume aproape fără nicio pregătire, fără timp de implementare şi cu o capacitate insuficientă au făcut ca industria să aibă probleme grave de aprovizionare.

”Acest fapt va avea ca rezultat mărfuri lipsă de pe rafturile din supermarketuri şi lipsă de materii prime pentru fabrici”, a afirmat directorul general al RHA, Richard Burnett, în scrisoare.

Gove a declarat vineri că dificultăţile de a transfera mărfuri între Irlanda de Nord şi Regatul Unit se vor agrava, înainte ca situaţia să se îmbunătăţească.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img