joi, 28 martie, 2024

Laura Codruta Kovesi in fata Curtii de Apel

Distribuie:

Publicat:

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, s-a prezentat miercuri dimineata la Curtea de Apel Ploiesti, unde are loc primul termen in procesul pe care aceasta l-a intentat postului de televiziune Antena 3 si mai multor jurnalisti, dupa stramutarea dosarului de la Curtea de Apel Pitesti.  

La intrare in sediul instantei, Kovesi nu a facut nicio declaratie presei. 
 
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, la data de 18 ianuarie, stramutarea respectivului proces de la Curtea de Apel Pitesti la Curtea de Apel Ploiesti, dupa ce a admis o cerere formulata de Radu Tudor, Bianca Grigore, Razvan Savaliuc, Mugur Ciuvica, Mihai Gadea si SC Antena 3 SA.  

De asemenea, judecatorii de la Sectia I civila a ICCJ au anulat actele de procedura indeplinite in acest dosar de Curtea de Apel Pitesti privind incuviintarea si/sau respingerea probelor. Totodata, a fost anulata si incheierea din 11 ianuarie 2017, prin care CA Pitesti ramasese in pronuntare in acest dosar. 

Este pentru a doua oara cand acest proces este mutat la alta instanta. Initial, dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti, insa pe 21 aprilie 2016, tot ICCJ a dispus stramutarea procesului la Curtea de Apel Pitesti, jurnalistii de la Antena 3 motivand ca cele doua judecatoare care se ocupau de acest caz – Gabriela Manuela Radulescu si Andreea Doris Tomescu – au dat dovada de rea-credinta, deoarece le-au respins mai multe probe. 
Jurnalistii de la Antena 3 au fost nemultumiti si de judecatorii din completul de la Curtea de Apel Pitesti, care au fost recuzati in mai multe randuri de Razvan Savaliuc. Acesta a cerut schimbarea judecatorilor deoarece i-au respins mai multe solicitari, printre care reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu sau amendarea Laurei Codruta Kovesi pentru ca nu ar fi depus probe la dosar in sustinerea acuzatiilor pe care le-a formulat. 
Procesul se afla in faza de recurs, dupa ce, pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucuresti a decis ca postul Antena 3, jurnalistii Mihai Gadea, Radu Tudor, Razvan Savaliuc, Bianca Nae si analistul Mugur Ciuvica sa plateasca in solidar daune morale in valoare de 250.000 de lei procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru o serie de afirmatii la adresa ei facute in emisiunea “Sinteza zilei” din 19 iunie 2014. 
In iunie 2014, Laura Codruta Kovesi a dat in judecata Antena 3 si pe jurnalistii mentionati, reclamand faptul ca in emisiunea “Sinteza zilei” din data de 19 iunie 2014 a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul in care se efectuau cercetari fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si Mircea Basescu. 
 
In actiunea depusa in instanta, Kovesi le-a cerut judecatorilor sa oblige Antena 3 si pe cei cinci jurnalisti sa plateasca in solidar suma de un milion de lei, reprezentand prejudiciul creat, dar si cheltuielile de judecata. Kovesi sustinea ca in emisiune au fost prezentate mai multe fapte si au fost facute afirmatii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine si au adus o grava atingere demnitatii umane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img