vineri, 19 aprilie, 2024

Lavrov: Rusia cere inchiderea frontierei turco-siriene

Distribuie:

Publicat:

Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a cerut marti inchiderea frontierei turco-siriene pentru a taia caile de aprovizionare a ‘teroristilor’, inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare.

‘Nu exista loc pentru teroristi si extremisti, nici in acordurile de incetare a focului, nici intr-un proces de reglementare politica’, a declarat Lavrov in fata Consiliului drepturilor omului al ONU de la Geneva.

‘O sarcina foarte speciala consta in taierea aprovizionarii teroristilor din exterior. Pentru a ajunge la acest lucru, este important sa inchidem frontiera intre Siria si Turcia, pentru ca pe aici aceste bande primesc arme, inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare’, a afirmat el.

Seful diplomatiei ruse a subliniat ca o ‘infrangere masiva a Statului Islamic si a Frontului Al-Nosra (ramura siriana a Al-Qaida) este o conditie prealabila si necesara pentru a apara drepturile populatiei siriene care a suferit prea mult’.

‘Ameliorarea situatiei umanitare in Siria este una dintre prioritatile-cheie ale ONU’, a adaugat el. ‘Totusi, rezolvarea problemelor umanitare si restabilirea pacii distruse de razboi nu vor fi posibile decat prin aplicarea unei incetari a focului durabile si instituirea unui dialog intersirian privind viitorul tarii, care trebuie decis de sirienii insisi, fara ingerinte externe’, a mai spus Lavrov.

Luni, echipe ale ONU au transportat ajutor umanitar intr-unul dintre satele asediate din Siria, pentru prima data de la inceperea aplicarii armistitiului intre regim si rebeli, in general respectat in ciuda catorva acuzatii de incalcare.

Acordul de incetare a ostilitatilor a fost negociat si incheiat, cu sustinerea ONU, de Moscova si Washington.

Cu prilejul unei intalniri de marti dimineata de la Geneva, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a multumit lui Serghei Lavrov pentru ‘rolul sau important in progresele realizate recent in chestiunea siriana’, se mentioneaza intr-un comunicat. Cei doi oficiali au convenit asupra ‘importantei realizarii urgente de progrese, a aplicarii simultane a acordului de incetare a ostilitatilor, livrarii de ajutor umanitar vital pentru civili si reintoarcerii la negocierile politice’, a adaugat documentul citat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img