vineri, 19 aprilie, 2024

Lectia pe care o putem invata de la batranii japonezi, mai ales in aceasta perioada grea pentru omenire

Distribuie:

Publicat:

Lectia data de batranii japonezi. Japonia este tara cu cea mai varstnica populatie din lume, mai bine de un sfert dintre cetatenii sai avand peste 65 de ani.

Mieko Nagaoka a început pentru prima dată să înoate în anii 80, pentru a ajuta la recuperarea unei leziuni la genunchi suferite în timp ce practica Noh, un teatru tradițional japonez. Când avea 100 de ani, Nagaoka a publicat cartea sa intitulată: „Am 100 de ani și sunt cel mai bun înotător activ din lume”, înainte de a continua să stabilească primul record mondial pentru grupa ei de vârstă, înotând 1.500 m într-o piscină de 25 m. La 105 ani, ea încă participă la competiții Masters și deține în prezent 18 recorduri mondiale.

Apoi, în septembrie 2019, Nagaoka și-a anunțat retragerea înainte de a intra în ultima sa competiție, Japonia Masters, organizată la Fukuoka. A încercat să stabilească primul record mondial în cursa de 50 m în grupul de vârstă 105-109, dar a fost nevoită să se retragă din cursă. A părăsit bazinul zâmbind in aplauzele fanilor ei.

Lista de seniori activi din Japonia este imensa: alergătorul de maraton în vârstă de 83 de ani, Michiharu Shimojo, și Seichi Sano, care a început să inoate la vârsta de 80 de ani, „din capriciu”, sunt doar unii dintre octogenarii care dau lectii tinerilor. Care este secretul lor? Este natura competitivă a sportului extrem sau ceva fundamental?

Japonia este pregătită în mod unic pentru a-și înzestra cetățenii cu o mentalitate extraordinara – mai mult decât frica de moarte, teama de a fi o povară pentru societate și familie este universală în aceasta cultură. Această idee de meiwaku, sau „a fi o pacoste”, este cultivata de la o vârstă fragedă, iar societatea funcționează pe această filozofie.

Lectia data de batranii japonezi

Această teamă se manifestă ca un stimulent puternic pentru a continua să funcționezi în roata socială cât mai mult timp. 70% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani și aproximativ 50% dintre persoanele cu vârsta peste 70 de ani lucrează sau se angajează in activități de voluntariat, activități comunitare și hobby-uri. Pentru a răspunde acestei schimbări, 70% dintre companii au extins vârsta de pensionare, influențând o rată de angajare mai mare pentru persoanele în vârstă în ultimul deceniu.

A avea o viață socială care nu se bazează doar pe tinerii membri ai familiei este un factor major în demararea hobby-urilor. În afară de sporturi active, precum înotul (un sport foarte popular in comunitatea seniorilor datorită beneficiilor sale de reabilitare), bătrânii sunt angajați în diverse activități, de la caligrafie tradițională, aranjament de flori, cusut, dans etc.

Același raport arată și o capacitate cognitivă mai mare la vârstnicii japonezi în comparație cu restul lumii. Potrivit lui Yuko Oguma, profesor asociat în cercetarea în domeniul managementului sănătății la Centrul de cercetare în medicină sportivă Keio, abilitatea atletică a fost legată de capacitatea cognitivă mai mare. Asta nu înseamnă că fiecare octogenar ar trebui să urce pe un munte.

„Exercitiul ușor, indiferent dacă vă întindeți, mergeți zilnic, lucrați, este eficient”, spune Oguma. „Nu numai pentru funcțiile cognitive, ci și din punct de vedere social. Comparativ cu 10 ani în urmă, persoanele în vârstă japoneze sunt mai sănătoase și au o calitate mai bună a vieții. Se consideră că este o combinație de ajutor medical și o mai bună înțelegere a corpului nostru. Recent, au existat dovezi că mușchii pot continua să se întărească, chiar și la bătrânețe, ceea ce este contrar a ceea ce am crezut noi”, mai spune acesta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img