vineri, 26 aprilie, 2024

Lectie de demnitate la Ghermanesti ! O familie macinata de saracie nu renunta la lupta. Copiii merg la scoala flamanzi – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Cinci copii din satul Ghermanesti, judetul Vaslui duc o viata grea, dar in ciuda nevoilor, nu abandoneaza lupta. Un băiat și patru fete, cu vârste cuprinse între 6 si 18 ani, sunt toti educati si curati si iubesc cartea. Antonia e cea mai mică si are 6 ani, iar fata mai mare este elevă la Seminarul Teologic, la Husi. Emanuel are 10 ani, Alina 12, iar Petronela 13. Familia Radu are un venit lunar format din alocaţia copiilor şi ajutorul social, putin peste 1000 de lei în total. Le lipsesc hrana, medicamentele, hainele, rechizitele şi toate cele necesare traiului pentru şapte persoane.

 

Copiii familiei Radu  au o singură măsuță. Isi fac teleme pe jos sau pe pat. Se culca de multe ori flamanzi  si niciodata nu mananca pe saturate.  Viseaza la dulciuri si la rechizite. Nu au bani de lemne și nici haine groase. Părinți muncesc de dimineața până seara, dar banii pe care îi câștigă sunt prea puțini. Tatăl are grijă de vacile satului, iar mama muncește cu ziua pe la vecini.

 

“Cel mai greu este la scoala. Profesorii ne înțeleg, ne așteaptă până aducem bani de cărți. Chiar anul asta, îmi trebuia o carte la română, iar mama nu reușea să adune. Că un miracol, a făcut rost de bani în ultima clipă: a dat căruța la un om și mi-a dat bani de carte. A fost bine. Au fost și ani când am scris pe coli până am avut caiete sau am scris la mai multe obiecte pe un caiet. Am vrea mâncare, alimente. Nu avem nicio preferință. Mâncare să fie, noi nu suntem mofturosi, mâncăm ce e, dar să fie ceva acolo! Ați văzut frigiderul! De multe ori, mama stă și se uită la noi când mâncăm. Spune că ei nu îi e foame. Așa sunt mamele”, spune Petronela, 13 ani.

Fata cea mare pleaca la scoala flamanda si vine tot la fel 

Mama copiilor se culcă adesea flămândă, vrea să își știe copiii sătui. “Se intampla des sa nu am ce le pune pe masa. Ne bazăm pe fasole, cartofi, iar atunci cand ne lipsesc si astea, inventez o mâncare din faina si ceapă si dam înainte. Avem mare noroc ca li se ofera de la Primarie mese calde la Centrul din sat, dar când ajung acasa, deh…. De fata mai mare e cel mai greu, ea face naveta la oras, pleaca flamanda, se întoarce flamanda. Ceilalti oasteapta pe sora lor mai mare, care are telefon si cauta fiecare informațiile care le trebuie. E greu! Cei patru mici isi iau dimineata cate un pachet de biscuiti, pe datorie, cate 1 leu fiecare, pentru pauze. Dar nu ma las! Ii trimit curați la scoala, ii ajut si ii ascult la lecții. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vor reuși in viata!”, ne-a mărturisit Nicoleta Radu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img