sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Legarea trompelor: 5 lucruri pe care e musai sa le stii despre contraceptia chirurgicala

Distribuie:

Publicat:

Expresia “a-ti lega trompele” este gresita, din punct de vedere medical. Nu exista niciun fel de nod implicat in procedura. Ce se petrece cu adevarat, este faptul ca medicul iti blocheaza sau intrerupe miscarea oualor prin trompe in diferite feluri, astfel ca nu mai permite ca acestea sa treaca prin canal si impiedica fertilizarea. 

1. Sunt 3 tehnici pentru legarea trompelor, iar toate sunt chirurgicale

Primul mod se refera la cel postpartum, adica exact dupa ce nasti. Practic, se inlatura parti ale trompelor. A doua tehnica se face complet independent de nastere si implica o operatie neinvaziva prin buric. Se blocheaza tuburile (cu clipsuri sau benzi speciale), se inlatura parti ale acestora sau se ard pentru a fi inchise. O a treia modalitate este procedura histeroscopica, care implica o tehnica cu intrare prin vaginul tau, pentru a ajunge la uter. De acolo, medicul iti va implanta un device (ocluzia prin Essure) pentru a-ti bloca trompele.

2. Procedura iti diminueaza ricurile cancerului ovarian

In plus fata de siguranta de 99% ca procedura este una extrem de eficienta, afla ca iti si reduce riscurile de cancer ovarian. Cu toate ca e destul de rar la femeile sub 40 de ani, e un beneficiu in plus, daca stai sa te gandesti, la aceasta procedura permanenta.

3. Insa, exista alte riscuri in plus

O chestiune mai putin cunoscuta poate, este faptul ca iti creste riscul de sarcina extrauterina. Practic, un ou este fertilizat in afara uterului, lucru care iti poate fi fatal. Bineinteles, ca sa se intample asta, sperma trebuie sa ajunga la unul dintre oua, ceea ce nu e foarte probabil daca esti sterila.
 

4. Menstruatia iti va veni in continuare

Chiar daca nu mai exista nicio posibilitate ca un ou sa ajunga in uter, mucoasa uterina creste in continuare si se revarsa in fiecare luna, formand menstruatia. Unele paciente recunosc sa ciclul devine mai abundent ca inainte, insa asta este din cauza hormonilor. Practic, atata timp cat ai ovare si uter, isi va veni menstruatia normal.

5. Motivul este strict personal si nu ar trebui sa te lasi influentata

Multi medici nu recomanda aceasta procedura femeilor care nu au avut copii, fiindca, fiind o tehnica ireversibila (in majoritate situatiilor – exista exceptii), nu stii ce decizie vei lua peste 10 ani, sa spunem. Insa, indiferent daca nu iti doresti copii deloc, sau nu iti mai doresti un copil, trebuie sa gasesti un medic in care sa ai incredere, care sa-ti dea toate informatiile complet obiectiv si din punct de vedere stiintific si sa lasi decizia in mainile tale.

sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img