vineri, 29 martie, 2024

Legatura dintre sanatatea sistemului digestiv si frumusetea pielii

Distribuie:

Publicat:

Inflamatia este cauza aparitiei unei serii de afectiuni, de la acnee, rozacee si pana la afectiuni grave precum diferite tipuri de cancer. De multe ori, inflamatia apare la nivelul intestinelor, iar efectele care se manifesta si pe piele sunt cauzate adesea de tulburari ale microbiomului din intestine.

Prin urmare, daca crezi ca microbiomul tau intestinal este dezechilibrat, pielea ta si tranzitul intestinal iti pot confirma acest lucru. "Digestia sta la baza intregii sanatati a organismului, ceea ce Ayurveda sustine de mii de ani", declara pentru wellandgood.com Jessa Blades, naturopat si specialist in terapii naturale de infrumusetare. "Un corp sanatos poate scapa de reziduri si toxine pe diferite cai: rinichi si urina, piele si transpiratie, intestine", sustine specialistul. Din moment ce totul este conectat, frumusetea pielii este determinata si de sanatatea sistemului digestiv.

"Tractul gastrointestinal sau sisteml digestiv incepe de la gura si se termina la anus si include stomacul si intestinele. Este responsabil pentru digerarea alimentelor, pentru absorbtia nutrientilor din mancare si filtrarea rezidurilor sau toxinelor din corp", declara medicul gastroenterelog Niket Sonpal. Acesti nutrienti extrasi de sistemul digestiv sunt elementele esentiale pentru dezvoltarea si hranirea celulor, inclusiv a celor de la nivelul pielii.

Iti poti da seama daca organismul tau nu absoarbe acesti nutrienti daca te confrunti cu diaree cronica. "Este un semn care arata ca intestinul subtire nu absoarce nutrientii din diverse motive", spune medicul. "Este normal sa vezi din cand in cand alimente nedigerate in scaun, dar daca devine o problema cronica, este un semn ca te confrunti cu probleme de absorbtie a nutrientilor sau ca nu mesteci mancarea suficient", declara gastroenterologul. 

Absorbtia incompleta a nutrientilor se manifesta si la nivelul pielii, spune medicul. "De exemplu, deficienta de zinc poate cauza un tip de dermatita, in timp ce deficienta de vitamina C cauzeaza unele eruptii pe piele", declara Dr. Sonpal. Conexiunea dintre intestine si piele este importanta si datorita trilioanelor de bacterii care sustin homeostaza in corp si piele, mai spune medicul. "Acestea pot eliberea substante chimice care sunt asociate cu probleme precum acneea, dermatita atopica sau chiar eczeme", adauga gastroenterologul. "Cercetarile au aratat ca starea buna a microbiomului intestinal este reflectata printr-un tranzit intestinal normal si scaune zilnice sau arata ca sunt probleme atunci cand te confrunti cu diaree sau constipatie", declara specialistul in medicina traditionala chinezeasca Mona Dan.

"Cand te confrunti cu extreme, poti presupune ca microbiomul are probleme, fiind un factor ce contribuie si la aparitia unor afectiuni ale pielii", adauga specialistul. De aceea este important sa acorzi o atentie deosebita sistemului digestiv daca vrei sa ai o piele frumoasa si sanatoasa. Simpla folosire a celor mai bune produse de ingrijire a pielii nu va fi suficienta pentru a avea un ten perfect daca la nivel intestinal sunt probleme. "Miscarile intestinale zilnice sunt ideale, desi exista variatii in mod natural. Constipatia sau diareea cauzeaza dezechilibre majore in corp, inclusiv la nivelul pielii", declara medicul dermatolog Adarsh Vijay Mudgil pentru wellandgood.com.

"In cazul persoanelor care se confrunta cu constipatie, poate fi observata o piele uscata, cauzata de lipsa hidratarii adecvate a organismului", spune specialistul in medicina traditionala chinezeasca Mona Dan. Desi nu existe studii care sa confirme acest lucru, este cunoscut faptul ca deshidratarea este o cauza comuna pentru instalarea constipatiei, astfel ca lipsa unei cantitati suficiente de apa din organism se va manifesta si la nivelul pielii. Hidratarea adecvata este un pas esential pentru a metine un tranzit intestinal adecvat si pentru a avea o piele sanatoasa. 
 
Iti ajuta corpul sa scape mai usor de toxine. De asemenea, probioticele sunt deosebit de importante pentru un sistem digestiv sanatos. "Probioticele sunt bacterii benefice care au efecte pozitive asupra intestinelor, dar si asupra pielii", spune specialistul, care recomanda consumul de alimente bogate in probiotice precum iaurt, varza acra, muraturi, alimente fermentate etc.

In ceea ce priveste dieta, alege sa consumi in special legume, verdeturi, cereale si, in general, alimente care contin fibre. "Hraneste-ti microbiomul cu fibre, prin urmare mananca multe fructe si legume, care iti vor oferi si numerosi polifenoli, antioxidanti benefici", spune naturopatul Jessa Blades. Specialista recomanda reducerea consumului de zahar, acesta avand rolul de a hrani bacteriile nocive din intestine. sursa: eva.ro

S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img