vineri, 26 aprilie, 2024

LEGE-SOC! Se dau multi bani de la STAT!

Distribuie:

Publicat:

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a promis ca va lansa, anul viitor, un program de sprijinire a start-up-urilor, prin care statul va aloca cate 200.000 de lei fiecarui roman care deschide un business. Tinta este dublarea numarului de firme, in urmatorii patru ani.

“De la 1 mai (pornim n-red.) implementarea programului Start-up Nation ce vizeaza alocarea a zece mii de granturi nerambursabile cu o valoare de maxim 200000 de lei pentru tineri si pentru oricine doreste sa-si porneasca o afacere”. Decalaratia a fost facuta de presedintele PSD, Liviu Dragnea, in prima sa conferinta de presa dupa castigarea alegerilor.

Daca va fi pus in practica, programul PSD presupune alocarea unor fonduri uriase, de aproape doua miliarde de euro, in urma carora sa fie create 40.000 de noi firme, in cei patru ani de mandat.

Proiectul vizeaza alocarea a pana la 200.000 de lei pentru fiecare roman care se vrea antreprenor si are un proiect de afacere. Statul va finanta 10.000 de astfel de noi afaceri in fiecare an. Deci, daca programul va fi pus in practica in totalitate (Dragnea a spus ca tot programul de guvernare al PSD va fi respectat, la virgula), in cei patru ani de mandat viitorii antreprenori vor primi pana la opt miliarde de lei, adica circa 1,8 miliarde de euro, si se vor fi infiintat 40.000 de firme noi.

Momentan, criteriile de selectie a proiectelor care vor fi finantate nu sunt cunoscute decat la nivel general, la fel si domeniile de activitate. “Alocarea financiara va fi realizata in functie de contributia proiectului la dezvoltarea Regiunii prin crearea de noi locuri de munca bine platite in urmatoarele domenii: tehnologia informatiilr si comunicatiilor, industria auto si componente, mediu, textile, lemn, mobila si industrii creative, procesarea alimentelor si a bauturilor, sanatate si produse farmaceutice, turism si ecoturism, agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura”, scrie in programul PSD.

Romanii care se vor califica sa devina patroni cu sprijinul statului vor avea parte de proceduri birocratiuce simplificate. PSD promite ca infiintarea fimei (SRL) va fi gratuita, capitalul social nu trebuie sa fie mai mare de un leu, firma va fi infiintata intr-o singura zi, va beneficia de o e-semnatura gratuita si va beneficia pana si de un cont bancar gratuit.

Efectele pe care PSD le vede in urma aplicarii acestui program: crestere anuala cu 20% a numarului de firme din Romania (ceea ce ar dubla practic numarul actual de firme, peste patru ani), alaturi de crearea a 60.000 de noi locuri de munca pana in anul 2020.

Cum vrea PSD sa operationalizeze acest program? Iata ce scrie la rubrica “Cum facem?”. “Programul National de Dezvoltare a Antreprenoriatului-cel putin un incubator de afaceri in fiecare judet, un liceu antreprenorial in fiecare resedinta de judet, centre de expansiune economica: suport legislativ si tehnic pentru patrunderea pe pietele externe”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img