vineri, 19 aprilie, 2024

Legea privind diminuarea risipei alimentare, promulgata de Iohannis

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare.

 Pe 18 octombrie, Camera Deputatilor a adoptat aceasta lege, in calitate de for decizional.

Potrivit actului normativ, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmarit de toti operatorii economici din sectorul agroalimentar.

“In sensul prezentei legi, prin risipa alimentara se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede legea.

Aceste masuri, conform ierarhiei de prevenire a generarii deseurilor alimentare, sunt:

* masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, ajungand pana la consumatorul final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;

* masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, conform legislatiei in vigoare;

* masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a inregistrarii la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu obligatia respectarii prevederilor legale cu privire la conditiile de igiena, inclusiv cerintele privind temperatura pe perioada depozitarii si transportului, precum si la etichetarea corespunzatoare;

Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti in lege, acestora fiindu-le interzisa comercializarea in orice mod a alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

Asociatiile si fundatiile care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului 26/2000, precum si intreprinderile sociale care functioneaza in baza Legii 219/2015, care devin operatori in sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei-limita de consum daca isi desfasoara activitatea in domeniul asistentei sociale.

Incalcarea prevederilor acestei legi constituie contraventie, daca nu intruneste conditiile unei infractiuni, si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 lei si 6.000 de lei.

Seful statului a semnat miercuri si decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania si a Legii privind modificarea articolului 109 alineatul 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img