miercuri, 24 aprilie, 2024

Legea privind piata interna a Regatului Unit ofera Londrei cadrul juridic pentru comert

Distribuie:

Publicat:

Legea privind piaţa internă a Regatului Unit este o măsură economică ce oferă cadrul juridic pentru piaţa ţării după Brexit, a declarat joi ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Gove a declarat în faţa unei comisii parlamentare că ''lucrul important de subliniat despre legea privind piaţa internă a Regatului Unit este că în primul rând aceasta este o măsură economică''.

''Şi legea privind piaţa internă a Regatului Unit există pentru a garanta că noi părăsim Uniunea Europeană, în contextul în care în ultimii 40 de ani multe dintre regulile care au guvernat circulaţia bunurilor în interiorul Regatului Unit au fost regulile pieţei unice ale Uniunii Europene, şi că avem un cadru juridic robust'', a spus Michael Gove.

Acesta are programată pentru joi o întâlnire de urgenţă cu vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care a solicitat clarificări asupra proiectului de lege britanic ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, lucru care complică negocierile şi aşa dificile între UE şi Regatul Unit.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit – care se încheie la 31 decembrie 2020 – pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.

Începută marţi, a opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părţi vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme comunitare privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care cuprinderea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de asta pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img