joi, 25 aprilie, 2024

Legea RASPUNDERII MAGISTRATILOR a trecut de Camera Deputatilor

Distribuie:

Publicat:

Primul pas impotriva magistratilor abuzivi a fost facut! Deputatii au adoptat proiectul de lege depus de ieseanul Daniel Oajdea.

Proiectul deputatului de Iasi, care contine sanctiuni dure impotriva magistratilor care aplica stramb legea, a trecut de Camera Deputatilor, luni 21 octombrie 2016, fiind adoptat tacit si inaintat la Senat, for decizional.

Proiectul lui Daniel Oajdea prevede modificari si completari la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in legatura cu procurorii si judecatorii care isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, dar si in legatura cu obligatia statului de a se indrepta impotriva magistratilor din cauza carora au fost incasate condamnari in instantele interne sau la CEDO. Astfel, Daniel Oajdea a propus modificarea alin. (7) si (8) ale art. 96 din Legea 303/2004 si completarea art. 99/1 cu doua noi alineate. In esenta, deputatul Daniel Oajdea propune ca statul sa fie obligat sa se indrepte cu o actiune in regres impotriva procurorului sau judecatorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a comis o eroare judiciara din cauza careia statul a suferit prejudicii. In prezent, legea prevede ca statul se poate indrepta cu actiune in regres, iar pana acum nu a existat niciun demers de acest gen, pasivitatea si complicitatea statului cu magistratii care au dat solutii strambe avand la baza tocmai faptul ca o asemenea actiune nu este obligatorie.
De asemenea, Oajdea propune ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune sa fie de 5 ani in cazurile in care persoana vatamata a suferit pierderi materiale si de 8 ani in cazurile in care persoana vatamata a fost privata de libertate. In prezent, termenul de prescriptie este de un an.

Proiectul lui Daniel Oajdea, pentru care desigur CSM a dat aviz negativ, prevede ca nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a prevederilor legale explicite si exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta se sanctioneaza cu excluderea din magistratura. Procurorii si judecatorii exclusi din cauza acestor motive isi vor pierde drepturile salariale dupa data savarsirii abaterii disciplinare, pensia speciala, iar toate actele pe care acestia le-au incheiat vor fi declarate nule.

Prezentam propunereile deputatului Daniel Oajdea:

„1. Alin. (7) si (8) ale art. 96 se modifica si se completeaza avand urmatorul cuprins:

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul este obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in cazurile prevazute de prezentul articol este de cinci ani pentru cazurile in care persoana vatamata a suferit pierderi materiale si de 8 ani pentru cazurile in care persoana vatamata a fost privata de libertate.

(N.R. – Iata forma actuala a alin. (7) si (8) ale art. 96 din Legea 303/2004:

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate cazurile prevazute de prezentul articol este de un an).

2. Art. 99/1 se completeaza cu alin. (3) si (4), avand urmatorul cuprins:

(3) Nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a prevederilor legale explicite (care nu ridica probleme de interpretare) ori exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta se sanctioneaza cu excluderea din magistratura si pierderea tuturor drepturilor salariale dupa data savarsirii abaterii. Magistratii care au fost exclusi din magistratura in baza acestui alineat nu mai au dreptul la pensia speciala acordata magistratilor.

(4) Toate actele incheiate de magistratul gasit vinovat in baza alin. (3), dupa data savarsirii abaterii, sunt nule de drept.

(N.R. – Iata forma actuala a art. 99/1 din Legea 303/2004:

(1) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane.

(2) Exista grava neglijenta atunci când judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual)”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img