vineri, 19 aprilie, 2024

Legea Salarizarii este criticata de un lider PSD: “Manipularea maselor…”

Distribuie:

Publicat:

Un lider PSD din teritoriu iese la inaintare si face nota discordanta de la politica partidului si a scris pe pagina lui de Facebook despre „efectul de sera” al „cresterilor” salariale. Este vorba despre primarul comunei Pestera, Marius Liviu Petre, care a postat recent o analiza acida.

Primarul constata ca „o majorare de 25% din programul guvernamental se transforma intr-o diminuare de 20 de procente”. Aduce exemple concrete, scrie si despre explicatiile ministrului muncii si conchide: „E minunat ca s-au corectat dezechilibre. Si chiar daca cei afectati sunt doar 3%, asa cum se anunta oficial, pentru acestia sunt sume care chiar conteaza. Sume care fac diferenta dintre a-si mai trimite copiii la scoala sau nu, dintre a-si mai asigura medicamentele sau nu, dintre a mai avea ce pune pe masa, etc., etc., etc. Avem in schimb cresteri salariale pentru primari (doar un exemplu). Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de casta din secolele trecute, doar manipularea maselor e tot mai aproape de perfectiune”, a scris pe Facebook primarul social-democrat din comuna Pestera, judetul Constanta.

Lia Olguta Vasilescu, informatii despre pensiile si salariile din 2018: "Exista multa confuzie si manipulare"

"Efectul de sera al "cresterilor" salariale…. Sau cum o majorare de 25% din programul guvernamental se transforma intr-o diminuare de 20 de procente.

Studii de caz:
– femeie de serviciu, jumatate de norma, scoala din mediul rural, salariu decembrie 2017 = 566 lei net, salariu ianuarie 2018 = 373 net;
– muncitor de intretinere cu atributii de fochist, scoala din mediul rural, salariu decembrie 2017 = 691 lei net, salariu ianuarie 2018 = 554 lei net.

Explicatii oficiale, venite chiar din partea doamnei ministru:
– doar 3% dintre bugetari au salarii mai mici, in mare parte demnitari;
– era necesar "sa corectam aceste dezechilibre";
– "Este bine pentru cei care sunt la part-time sa plateasca contributiile la nivelul salariului minim pe economie pentru ca vor beneficia de drepturi la pensie si la o asigurare medicala. Pana acum, toti cei care lucrau pana acum pe 2 ore, pe 4 ore mergeau pe pensia minima pe economie, care era de fapt completata de statul roman. In mod normal, in sistemul bugetar, nu trebuie sa avem angajati part-time. Asa cum este vorba despre femei de serviciu, de exemplu, din unele unitati scolare. I-am rugat pe cei de la ministerul Educatiei sa completeze aceste norme in sensul ca o femeie de serviciu sa aiba o norma intrega, fie ca se completeaza ea si la alte scoli".

Prin urmare, mii de salariati cu venituri diminuate, care si asa erau mai mult decat modeste, vor astepta ca "rugamintile" ministrului Muncii sa fie transpuse in practica de ministrul Educatiei. Si asta in conditiile in care oricum unitatile scolare nu isi pot acoperi costurile anuale pentru a subzista, "gratie" gaselnitei numita "cost per-elev", iar ministerul cere imperativ reduceri de norme, fie didactice, fie nedidactice. Cat despre aberatia cu completarea in alte scoli, sa ne gandim cum ar putea o femeie de serviciu sa presteze intr-o gradinita si intr-o scoala primara sau o alta gradinita, aflata la distanta de "n" kilometri, si care evident isi desfasoara activitatea in acelasi interval orar… Dar, e minunat ca "s-au corectat dezechilibre". Si chiar daca cei afectati sunt "doar" 3%, asa cum se anunta oficial, pentru acestia sunt sume care chiar conteaza. Sume care fac diferenta dintre a-si mai trimite copiii la scoala sau nu, dintre a-si mai asigura medicamentele sau nu, dintre a mai avea ce pune pe masa, etc., etc., etc. Avem in schimb cresteri salariale pentru primari (doar un exemplu). Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de casta din secolele trecute, doar manipularea maselor e tot mai aproape de perfectiune.", scrie primarul social-democrat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img