joi, 18 aprilie, 2024

Legi mai aspre privind armele de foc. Parlamentul European a luat primele masuri

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeana (UE) isi va inaspri pana la finalul lui 2019 legislatia privind armele de foc, in virtutea unui text aprobat marti de Parlamentul European care interzice anumite arme semiautomate pentru civili, informeaza marti AFP, titreaza Agerpres.

Textul, care constituie deja obiectul unui acord cu statele membre ale UE, este menit sa ‘impiedice si sa limiteze accesul la arme pentru criminali si teroristi’, a rezumat in fata Parlamentului European comisarul european pentru securitate, Julian King.

Insa nu este vorba, cu toate acestea, de a-i impiedica pe amatorii de tir pentru recreere ‘sa profite de timpul lor liber’, a adaugat el.

Trebuie ‘atacat comertul de arme ilegale, dat si intarit controlul asupra armelor de foc detinute legal’, a declarat King cu privire la noile reguli, extinse si asupra colectionarilor.

Actuala directiva asupra armelor de foc, ce dateaza din 1991, ‘comporta fisuri importante in ceea ce priveste securitate’, potrivit comisarului european. ‘Astfel, stim ca unele dintre armele de foc care au fost folosite in atacurile asupra redactiei Charlie Hebdo‘, la Paris, in ianuarie 2015, ‘erau arme acustice’, neincadrate de actuala legislatie si care ‘au fost transformate in arme letale’.

‘De asemenea, unele arme automate transformate in semiautomate, autorizate de directiva actuala, pot, cu putina experienta si piese disponibile pe internet, sa fie transformate in arme semiautomate’, a mai explicat el.

Aceasta reforma trebuie, de asemenea, sa permita ameliorarea schimbului de informatii intre tari — de exemplu, asupra refuzului de a acorda un permis de port-arma unui individ — si ameliorarea urmaririi, in special printr-un sistem de marcare a pieselor principale care le compun.

Acest text a rezultat dupa mai mult de un an de discutii dificile intre statele membre si parlament, desfasurate la presiunea vanatorilor, practicantilor de tir sportiv si a industriei fabricantilor de arme, care se temeau de restrictii nejustificate in opinia lor la adresa utilizatorilor fara rele intentii.

In ianuarie, un responsabil al Comisiei si-a exprimat regretul ca a existat in acest dosar ‘mult lobbying, un fel de versiune europeana a NRA’, puternicul lobby al armelor din SUA.

Unele tari, precum Republica Ceha, au facut presiuni pentru ca regulile sa nu fie foarte tare inasprite, in timp ce altele, precum Luxemburg sau Franta, ar fi dorit p legislatie mai restrictiva.

In final, ‘statele membre raman libere sa fie si mai stricte pe teritoriul lor decat o propune legislatia europeana’, a subliniat europarlamentarul socialist belgian Marc Tarabella.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img