vineri, 19 aprilie, 2024

Leguma care curata vasele de sange

Distribuie:

Publicat:

Originar din Asia, usturoiul este cunoscut ca una dintre cele mai vechi plante de cultura. A traversat Marea Mediterana si a ajuns si la noi, gratie romanilor, care au raspandit-o repede in toata Europa. In cateii de usturoi exista niste substante numite sulfide, care im­pie­dica colesterolul sa astupe arterele si sa produca arterioscleroze. Sangele ramane fluid, iar riscul de infarct cardiac si de atac cerebral scade. Utilizare: 3 catei de usturoi pe zi sunt, deja, un profit pentru sanatatea dvs. Condimentati cat mai des mancarurile cu usturoi. Si daca nu va pla­c nici gustul si nici mirosul, cumparati de la far­ma­cie capsule cu usturoi. Au aceleasi proprietati po­zi­tive.

Usturoiul contine alicina, enzime, proteine, minerale, vitaminele B si C, lipide, aminoacizi si uleiuri volatile. Proprietatile active ale usturoiului depind de un ulei esential, volatil, intepator, care se poate obtine rapid, prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, motiv pentru care si apare mirosul pregnant.

Usturoiul a fost cunoscut inca din antichitate. In Egiptul antic, constructorii de piramide isi pastrau sanatatea si puterea de munca mancand usturoi. Hipocrat, parintele medicinii moderne, folosea usturoiul pentru tratarea infectiilor, a ranilor si a bolilor intestinale.

In Evul Mediu, contra duhurilor rele si a vampirilor se lupta cu usturoi. In zilele noastre insa, proprietatile "magice" ale usturoiului au fost explicate de stiinta moderna, care a demonstrat ca aburii sulfurosi emanati de usturoi ucid bacteriile si virusurile, dezinfecteaza aerul si trupul.

Alicina, antibiotic si antifungic, cu efecte deosebite pentru sanatate, se produce cand cateii de usturoi sunt taiati sau zdrobiti. De aceea este recomandat ca usturoiul sa fie consumat crud, in stare naturala, asa cum ni-l ofera pamantul in care a fost semanat, si zdrobit in gura. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img