vineri, 26 aprilie, 2024

Leguma care imbunatateste vederea, echilibreaza tensiunea arteriala si intareste musculatura – Cum poate fi consumata

Distribuie:

Publicat:

Inca din copilarie stim ca spanacul este sanatos si ca ne face mai puternici, datorita lui Popeye Marinarul. Acum, ca spanacul a aparut deja la tarabele din piata, nu ar strica sa ne amintim care sunt beneficiile acestuia!

Spanacul are origini persane, iar in Europa s-a raspandit in secolul al XII-lea. Inca din acele vremuri spanacul este folosit atat pe post de aliment, cat si pe post de planta medicinala, datorita proprietatilor sale curative.

Consumul de spanac creste vitalitatea, combate oboseala si imbunatateste calitatea sangelui, potrivit doc.ro. Spanacul este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, dar si de magneziu, fier si mangan.

Valori nutritionale 100 g de spanac

Calorii: 23

Proteine: 3 g

Grasimi: 0 g

Carbohidrati: 4 g

Fibre: 2 g

Beneficii spanac

Imbunatateste vederea

Fiind bogat in betacaroten si luteina, spanacul imbunatateste vederea. Ideal ar fi sa il consumi gatit pentru o vedere mai buna intrucat, dupa gatire, betacarotenul devine mai usor de absorbit. Totodata, si continutul de vitamina A al spanacului este benefic pentru sanatatea ochilor, reducand iritatiile oculare, dar si uscaciunea ochilor. Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti de pret pentru ochii tai, acestia protejand ochii de radiatiile UV care pot produce cataracta.

Echilibreaza tensiunea arteriala

Spanacul are un continut ridicat de potasiu si un continut redus de sodiu. Aceasta combinatie este benefica pentru persoanele cu tensiune arteriala marita intrucat potasiul scade tensiunea arteriala, iar sodiul o mareste. Si acidul folic din spanac contribuie la reducerea tensiunii si la relaxarea vaselor de sange si a arterelor.

Intareste musculatura

Legenda lui Popeye Marinarul care capata muschi proeminenti imediat ce consuma spanac nu a aparut intamplator. Coenzima Q-10, antioxidant ce se regaseste in spanac, joaca un rol important in fortifierea musculaturii.

Accelereaza metabolismul

Nu degeaba nutritionistii recomanda consumul de spanac pentru pierderea kilogramelor in plus. Proteinele din spanac sunt transformate foarte repede de catre enzime in aminoacizi. Astfel, metabolismul este pus in miscare. De asemenea, tilacoida care se regaseste in spanac estompeaza poftele si foamea si ajuta, de asemenea, in timpul curelor de slabire.

Benefic pentru afectiunile gastrice

Incepand cu banala gastrita si pana la ulcer, spanacul are capacitatea de a ajuta organismul sa se vindece rapid. Substantele din spanac actioneaza precum un pansament gastric, care reduce inflamatia.

Contribuie la dezvoltarea fatului

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img