vineri, 29 martie, 2024

Leziunile cerebrale traumatice. Cum le recunosti si de ce nu trebuie ignorate

Distribuie:

Publicat:

Leziunile cerebrale traumatice sunt rezultatul unei lovituri la cap sau a unei zdruncinaturi puternice care dauneaza creierului. Nu toate loviturile ca cap vor avea ca rezultat o leziune cerebrala, dar toate ranile in aceasta zona a corpului trebuie tratate cu seriozitate. La ce sa fii atent in urma unei lovituri la cap si cand trebuie sa mergi de urgenta la medic, afla din randurile de mai jos.

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de cat de grave pot fi leziunile cerebrale truamatice. Leziunile cerebrale rezulta, de obicei, dintr-o lovitura violenta sau o izbitura puternica a capului. Un obiect care patrunde in tesutul creierului, cum ar fi un glont sau o bucata de craniu, de asemenea, poate provoca leziuni cerebrale. Nu toate loviturile in zona capului au ca rezultat o leziune cerebrala, dar medicii ne indeamna sa nu le tratam cu superficialitate.

Leziunile cerebrale traumatice: clasificare

Leziunile cerebrale traumatice pot fi usoare sau severe. O leziune cerebrala poate fi clasificata usoara daca pierderea cunostintei si / sau confuzia si dezorientarea este mai scurta de 30 de minute. In timp ce scanarile RMN si CT sunt adesea normale, persoana poate avea probleme precum dureri de cap, dificultati de gandire, probleme de memorie, deficit de atentie, schimbari de dispozitie. Leziunile cerebrale usoare sunt de obicei trecute cu vederea.

Leziunea cerebrala severa este asociata cu pierderea cunostintei mai mult de 30 de minute si pierderea memoriei peste 24 de ore. Consecintele variaza de la afectarea functiilor cognitive de nivel superior pana la starile comatoase. Supravietuitorii pot avea o probleme locomotorii, de vorbire, pierderea capacitatii de gandire sau probleme emotionale. Gama de leziuni si gradul de recuperare variaza individual.

„Nu toate leziunile cerebrale traumatice duc la pierderea cunostintei. Caderea este de departe cea mai frecventa cauza, reprezentand aproximativ 47% din cazuri. Alti vinovati includ accidentele de circulatie, lovirea capului de un obiect si atacul. Majoritatea leziunilor cerebrale sunt confuzii, care sunt de obicei usoare, dar trebuie totusi luate in serios. Chiar si o vatamare aparent minora poate cauza probleme de durata”, a explicat dr. Vernon B. Williams, director al Centrului pentru Neurologie Sportiva si Managementul Durerii de la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe.

Simptomele comune ale leziunii cerebrale

Cele mai frecvente simptome asociate cu o leziune cerebrala sunt: pierderea constientei, durere de cap, ameteli, probleme de echilibru, greata (cu sau fara varsaturi), probleme cognitive si de memorie. De asemenea, s-ar putea sa scuturi din cap sau sa ai grimase. Poat sa apara si schimbari de personalitate.

„Oricine a avut o lovitura la cap sau corp care duce la simptome de leziuni cerebrale, chiar si temporar, ar trebui sa primeasca asistenta medicala prompta”, spune dr. Williams. Si chiar daca nu aveti simptome, ar trebui sa vedeti un medic, daca capul dvs. a fost lovit cu forta. „Deoarece zonele separate ale creierului sunt conectate si lucreaza impreuna pentru a indeplini sarcini complexe, oamenii pot ajunge cu probleme in anumite parti ale creierului, departe de zona de impact”, explica dr. Williams.

Leziunile cerebrale traumatice: evaluare

Consultul medical pentru leziune cerebrala include un istoric neurologic detaliat si evaluarea propriu-zisa. Dr. Williams spune ca acest consult ar trebui sa includa detalii ale ranii. De exemplu, veti fi intrebat despre cum s-a intamplat, daca ti-ai pierdut cunostinta sau ai avut amnezie. Daca ai vomat sau ai avut alte simptome.

Ar trebui sa fii evaluat pentru probleme cu orientarea, memoria, concentrarea, procesarea mentala, miscarile si echilibrul ochilor. Dar si pentru probleme de coordonare, motorii si senzoriale. In unele cazuri, medicul va recomanda mai multe teste, cum ar fi imagistica sau testele electrice.

Istoricul dvs. personal si familial ar trebui sa fie explorat si pentru ca unii oameni pot fi predispusi la simptome de durata mai lunga. „Daca ati avut leziuni cerebrale traumatice in trecut, asta este relevant. La fel este un istoric de ADD / ADHD, dizabilitate de invatare, tulburare de somn, migrena, tulburare de dispozitie sau alte afectiuni neurologice”, spune dr. Williams.

Fiecare pacient este unic, dar oricine a avut o leziune cerebrala ar trebui sa evite activitatile care ar putea provoca o alta vatamare inainte de a se vindeca complet. De asemenea, medicii spun pacientilor sa ramana hidratati, sa se odihneasca si sa aiba un somn regulat. Foarte important este sa manance sanatos si sa urmeze instructiunile medicului cu privire la gestionarea simptomelor specifice.

„Marea majoritate a persoanelor cu leziuni cerebrale se recupereaza in 10-14 zile. Doar 15% dintre pacienti prezinta simptome de durata. Iar cei mai multi dintre ei au avut de obicei unii factori predispozanti. Dar chiar si starea lor se poate imbunatati cu interventia corecta”, spune dr. Williams.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img